Artsen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van leefstijlgerichte aandoeningen?

Beleidsadviseur Preventie van de KNMG Ellen Burgeringen heeft deze overtuiging. En ze ziet dit binnen het thema ‘Preventie’ als een grote uitdaging’. Maar ze ziet ook dat aandoeningen die door een ongezonde leefstijl ontstaan een groot maatschappelijk probleem vormen. Daarnaast denkt ze dat deze alleen in bedwang gehouden kunnen worden door een gezamenlijke inspanning van veel partijen. Dan moet je denken aan partijen binnen de politiek, de gemeente, de industrie, consumenten, onderwijs en de zorg.

Wat is de KNMG?

Dit is de afkorting voor Koninklijke Nederlandse Federatie tot bevordering der geneeskunst. Zij vormen met 7 medische beroepsverenigingen en de vereniging van van geneeskundestudenten de grootste organisatie van en voor artsen.

Wat verstaan we onder een ongezonde leefstijl?

Om een goede kwaliteit van leven te hebben en om complicaties van chronische ziektes te voorkomen, is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Daarom zijn er verschillende gebieden binnen de leefstijl van mensen, die om extra aandacht vragen. Deze gebieden zijn gericht op roken, overgewicht, obesitas, alcohol, overspannenheid, burnout en bewegen.

Artsen spelen een belangrijke rol in het terugdringen

Dus kunnen artsen in het bijzonder een belangrijke rol vervullen binnen het terugdringen van aandoeningen die door een verkeerde leefstijl ontwikkelt worden. Alleen is de ervaring van Ellen Burgeringen met artsen, dat deze het soms lastig vinden om hierover te praten met hun patiënten. Omdat ze bang zijn dat ze betuttelend over kunnen komen.

Preventie

Preventie is volgens haar een omvangrijk terrein dat het beroep van artsen overstijgt. Daarom proberen ze vanuit het KNMG nieuwe en bestaande initiatieven, richtlijnen en hulpmiddelen met elkaar te verbinden en bekend te maken onder artsen. Zoals tabaksontmoediging, verantwoord alcoholgebruik, gezond gewicht en bewegen, arbeidsgerelateerde zorg en preventief medisch onderzoek.

Test uw leefstijl?

Misschien vind je het interessant om te weten hoe het met je eigen leefstijl is gesteld? Inventariseren waar de knelpunten liggen? Er is een goede leefstijltest waarbinnen deze knelpunten naar voren komen waarmee je aan de slag kunt gaan. Daarnaast staat deze site vol informatie van veel samenwerkende organisaties.

Lees verder

 

Bron: Interview Medisch Contact 09-06-16

 

17.4.2.1