Wat is ‘op traditionele wijze bereid’?

Er zijn veel manieren om asperges te bereiden, maar ‘op traditionele wijze’ kent toch iedereen? Of misschien toch niet? Hoe dan ook, in Nederland is deze manier van asperges bereiden nog steeds favoriet. Laat het anders een inspiratie zijn om weer eens terug te grijpen naar deze traditionele bereiding.

Enkele ditjes en datjes over asperges

De witte asperges uit Nederland hebben eigenlijk een teeltseizoen in de volle grond die traditioneel ongeveer 10 weken duurt. Van begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. En misschien niet zo bekend, maar asperges zijn de enige groentesoort die familie is van de lelieachtigen, waartoe ook tulpen en hyacinten behoren! Voor zover we nu weten komen ze oorspronkelijk uit Eurazië en worden ze al eeuwenlang door de Egyptenaren gekweekt. Asperges werden in die tijd gebruikt vooral gebruikt als medicijn tegen onder andere hartproblemen, duizeligheid, tandpijn en bijensteken. Ze worden tegenwoordig ook in kassen geteeld met grondverwarming.

Enkele ditjes en datjes over kopen en koken

Een goede asperge kun je herkennen aan de dikte, rechtheid en witheid. De kopjes moeten gesloten zijn en de stengel mag geen schubben hebben. Ook mag de asperge niet meteen breken als je hem buigt. Het snijvlak aan de onderkant moet gaaf en fris zijn en niet ingedroogd. Als je 2 asperges tegen elkaar wrijft, dan moeten ze een ‘piepend’ geluid maken. Zoals veel mensen weten bestaan er veel ideeën over hoe je asperges moet koken om de kopjes zo gaaf mogelijk te houden. Als je de asperges in een ruime pan kookt, dan hoeven ze niet rechtop te staan. Maak het jezelf niet moeilijker.

Personen:

4

Bereidingstijd:

30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 kg.         Asperges
  • 1/2 pakje  Roomboter
  • 8               Eieren
  • bosje        Peterselie
  • 400 gr.      Beenham
  • 1 kg          Krieltjes
  •                  Eventueel snufje zout
  •                  Versgemalen nootmuskaat

Bereiding:

  • Schil de asperges met de dunschiller en snijd een klein stukje van de onderkant af.
  • Breng de asperges aan de kook in een pan met ruim water en eventueel een snufje zout.
  • Laat de asperges 3-4 minuten koken.
  • Draai daarna het vuur uit en laat ze 15-20 minuten in het water nagaren.
  • Kook de krieltjes beetgaar.
  • Kook ondertussen ook de eieren.
  • Smelt de boter in een schaaltje.
  • Laat de eieren afkoelen en verwijder de schil.
  • Snijd ze in 2 parten.
  • Snipper de goed gewassen peterselie heel fijn.
  • Leg de eieren, de plakken ham en de peterselie op een schaal.
  • Serveer de krieltjes, gesmolten boter en nootmuskaat apart.
  • Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en leg op de schaal met de eieren.

Tip:

  • Maak van de schillen van de asperges een aspergesoep.
  • Vervang de ham eens door zalmfilet.
  • Bewaar de asperges met een vochtige handdoek (maximaal 2 dagen) in de groentelade als je ze niet meteen gebruikt.

Misschien is dit recept ook interessant?

Heerlijke aardbeienquiche

Lees verder
150417

Ook interessant?

Share This