Geroosterde paprika-aubergine als spread op je boterham?

Jazeker, dit is een heerlijk beleg voor je boterham. Maar daarnaast ook lekker als bijgerecht. Deze spread wordt gemaakt van geroosterde aubergine en paprika. Het is een recept dat zijn oorsprong kent uit de Balkan en kun je als spread op brood gebruiken of als aanvulling bij andere maaltijden gebruiken. Dit komt doordat de spread erg goed met ander eten te combineren is. Natuurlijk kun je dit ook een kant en klaar in een pot kopen. Zoals dit bij veel andere spreads mogelijk is. Alleen is het zelf maken eigenlijk erg leuk en de moeite waard. Want als je het vergelijkt met spread uit een potje, dan proef je het verschil duidelijk. Waardoor? Omdat je zelf in de hand hebt hoe mild of pittig of zout je de spread maakt. En ook bepaal je zelf in welke verhoudingen je de groenten gebruikt. Hiermee experimenteren is dus erg leuk! Inmaken kan ook, waardoor je ook een voorraadje kunt maken.

Enkele ditjes en datjes over aubergine

De aubergine is een plant die tot de nachtschade soorten wordt gerekend. Vanuit Arabië komt de aubergine in Spanje rond de middeleeuwen. Ze zijn waarschijnlijk uit Azië en tegenwoordig wordt de aubergine ook erg veel in Nederland geteeld. In Nederland wordt de donkerpaarse kleur het meest verkocht. We noemen ze ook wel ‘eierplant’. Eet ze nooit rauw in verband met de stof solanine, die maag- darmklachten kan veroorzaken. Solanine is hittebestendig, en door aubergine te verwarmen is er maar een kleine kans op maag- of darmklachten. Ze zijn makkelijk te roosteren en passen goed in een caloriearm dieet.

Ingrediënten:

  • 8-12 verse rode paprika
  • 4 middelgrote aubergines
  • 1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

  • Verwijder de schil van de paprika’s en aubergines.
  • Laat de geroosterde groenten nog even nagaren door ze in de uitgezette oven in de schaal te laten liggen.
  • Dit nagaren duurt ongeveer 10 minuten.
  • Rooster de paprika en aubergines in de oven van 250*C, totdat de huid gaat blaren en zwart gaat worden.
  • Pureer in keukenmachine de paprika en aubergine tot een pulp samen tot een enigszins stevige massa.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de uien tot ze erg zacht zijn geworden.
  • Voeg de knoflook toe en fruit nog 2 minuten.
  • Haal de pan van  het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
  • Giet in een dunne straal de resterende olijfolie door het mengsel en roer alles door elkaar.
  • Voeg de citroensap of azijn toe.
  • Naar smaak peper en zout gebruiken.
  • Verwerk de spread in potten.

Tip:

  • Lekker als tapas op brood en met een plakje kaas.
  • Deze combinatie past ook goed bij geroosterd vlees of gevogelte.
  • Voor een pittig spread kun je rode pepers meegrillen en verwerken zoals de aubergines en paprika.
  • Spread bewaren: de spread in potten verwerken zoals je dit met eigengemaakte jam doet (weck-methode).
  • De spread is in de koelkast 1-2 weken te bewaren.

Misschien is dit recept ook interessant?

Vegetarisch recept van courgette spaghetti uit de oven.

Lees verder

          301216