Waarom is geroosterde groenten toch zo lekker?

Misschien zit het nog niet in je wekelijkse kookpatroon. Maar als je een aantal keren groenten in de oven of airfryer hebt geroosterd, ben je al snel fan van deze bereidingswijze. Het is makkelijk en het komt de smaak erg ten goede! Paprika’s worden er zoeter van smaak door. Daarom vinden ook kinderen de groenten die op deze wijze zijn bereid, erg lekker. En aardappelen? Zelfs kinderen die gekookte aardappelen niet zo lekker vinden, kunnen deze met deze bereidingswijze wel waarderen. Probeer ze ook eens in de oven of airfryer  met wat olie, knoflook, peper. en kruiden. te maken.

Enkele ditjes en datjes over aubergine

Aubergine met paprika en tomaat is een heerlijke combinatie.  De aubergine is een plant die tot de nachtschade soorten wordt gerekend. Vanuit Arabië komt de aubergine in Spanje rond de middeleeuwen. Tegenwoordig wordt de aubergine ook erg veel in Nederland geteeld. Dan is het vaak de donkerrpaarse soort, die het meest verkocht wordt. We noemen ze ook wel ‘eierplant’. Eet ze nooit rauw, in verband met de stof solanine, die maag- darmklachten kan veroorzaken. Solanine is hittebestendig en door aubergine te verwarmen is er maar een kleine kans op maag- of darmklachten. Ze zijn makkelijk te roosteren en passen goed in een caloriearm dieet. Heel eenvoudig om op deze manier veel groenten te eten. Ook als je geen liefhebber van groente bent!

Hoeveelheid:

6-8 Kinderporties en 3-4 porties voor volwassenen

Bereidingstijd:

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bak- en kooktijd: 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1           Rode ui (grof gesneden)
  • 1           Aubergine (grof gesneden)
  • 1           Courgette (grof gesneden)
  • 1           Rode paprika (grof gesneden)
  • 1           Gele paprika (grof gesneden)
  • 1           Oranje paprika (grof genseden)
  • 1 el.      Olijfolie (extra vergine)
  • 1           Knoflookteen (gesnipperd)
  • 400 gr.  Tomaten (in vieren gesneden)
  • 4 dl.       Groentebouillon (zoutarm
  • 1 handje Peterselie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Doe de aubergine, courgette en paprika’s in een braadslee en besprenkel met de olie.
  • Verdeel de knoflook over de groenten en schep door elkaar zodat de groenten bedekt zijn met de olie.
  • Rooster de groeten 20-25 minuten en schep ze na 10 minuten om.
  • Let erop dat de groenten niet aanbranden en schep ze anders een keer extra om.
  • Haal de groenten als ze gaar zijn uit de oven en doe ze over in een diepe pan.
  • Voeg de tomaten en de bouillon toe en breng dit geheel zachtjes aan de kook.
  • Pureer alles met een staafmixer fijn tot de gewenste dikte.
  • Bij dreumesen en peuters mag de saus nog grotere stukken bevatten, bij baby’s niet.

Tip:

  • Eenvoudig in te vriezen en een maand houdbaar in de diepvries.
  • In de koelkast is de saus maximaal 3 dagen te bewaren.
  • Vervang de pasta door couscous.
  • Voeg enkele druppels citroensap toe voor het opdienen op het bord.

 

Misschien is dit recept ook interessant?

Baby’s 6-9 maanden: Havermoutpap met blauwe bessen

Lees verder

 

B69.260617

Ook interessant?

Share This