Kan iedere baby havermout eten?

Een baby die havermout krijgt met blauwe bessen kan hier heel blij van worden. Maar net als bij andere nieuwe voedingsmiddelen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe een baby hierop reageert. Want het kan ook zijn dat een baby allergisch is en dan zal de reactie bij een volgende keer dat je het aanbied weleens anders kunnen zijn! Blijf bij altijd bij nieuwe voedingsmiddelen die je aanbied alert en bij twijfel kun je natuurlijk overleggen met een huisarts of andere zorgproffesional.

Enkele ditjes en datjes over havermout

Wat is havermout? Havermout is een ontkiemde en daarna gedroogde haverkorrel. Je kunt havermout in verschillende varianten kopen. De verschillende varianten zijn:

  • Langkokende havermout:  Deze bestaat uit hele haverkorrels en moet ongeveer 15 minuten gekookt worden.
  • Snelkokende havermout: Deze bestaat uit gebroken haverkorrels en moet ongeveer 5 minuten gekookt worden.
  • Instant havermout: Deze bestaat ook uit gebroken haverkorrels en is al voorgekookt. Vaak zijn hier ook smaakmakers aan toegevoegd zoals suiker.

Waarom is havermout gezond?

Havermout bevat veel vezels, B-vitaminen en mineralen. Haver is van nature glutenvrij. Maar ze worden vaak in bedrijven verwerkt waar ook tarwe wordt verwerkt. Waardoor ze toch gluten kunnen bevatten. Tegenwoordig bestaat ook glutenvrije havermout. Het regelmatig eten van havermout is een natuurlijke manier om het cholesterolgehalte te verlagen. Daarom alleen voor zowel volwassen als kind is dit een goed begin van de dag!

Hoeveelheid:

4-8 porties

Bereidingstijd:

10 minuten

Ingrediënten:

  • 4 el.        Snelkokende havervlokken
  • 2,25 dl.   Moedermelk of flesvoeding (voor baby’s jonger dan 12 maanden)
  •                Blauwe bessen (geprakt)

Bereiding:

  • Doe de havervlokken met de melk in een pan.
  • Breng dit al roerende langzaam aan de kook.
  • Laat 5-6 minuten zachtjes doorkoken tot de havervlokken zacht zijn en het mengsel dik is.
  • Prak een paar blauwe bessen fijn.
  • Neem een portie uit de pan en leg er de puree van blauwe bessen overheen.

Tip:

  • Geef nog geen hele blauwe bessen om te voorkomen dat een kind zich verslikt!
  • Laat de pap niet langer dan een uur afkoelen op kamertemperatuur.
  • Vries de pap in en bewaar maximaal 1 maand.

Misschien is dit recept ook interessant?

Baby’s 6-9 maanden: Sorbet van appel en mango

Lees verder

BP69.250517

Ook interessant?

Share This