Kan een baby tussen 6-9 maanden kip en pastinaak eten?

Een baby tussen de 6 en 9 maanden kan al veel eten, zoals bijvoorbeeld kip. Maar natuurlijk moet je deze fijn pureren. En ja, pastinaak is voor deze leeftijd ook een aanrader! Je kind leert hierdoor al met verschillende smaken in aanraking te komen en ook dat jullie samen aan tafel zitten en er samen van genieten, is toch geweldig! Want lees ook de tips onderaan het recept, hoe makkelijk het is om dit recept al van tevoren te bereiden.

Enkele ditjes en datjes over pastinaak

Pastinaak is een witte wortel met een zoetige, anijsachtige smaak. De pastinaak wordt meestal in de tweede helft van april gezaaid en kan al in de zomer gegeten worden. Vaak wordt deze als wintergroente gezien, omdat er vaak gewacht wordt met oogsten als er een koudere periode achter de rug is. Dit met de gedachte dat dit de smaak ten goede komt. En het is makkelijk om de wortel de hele door geoogst kan worden, omdat ze niet dood vriest. De oogsttijd in Nederland is tussen oktober en maart. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellands Zeegebied en tijdens de Middeleeuwen was voor de aardappel een belangrijke voedingsbron. Je kunt de pastinaak gekookt, gestoomd, rauw, gebakken of gefrituurd eten.

Hoeveelheid:

  • 8-10 porties

Bereidingstijd:

Ongeveer 25 minuten

Ingrediënten:

  • 2            Kippenborsten (zonder vel of bot)
  • 2            Wortels (gewassen, geschrapt en in stukjes)
  • 1            Pastinaak (geschild en in stukjes)
  •               Moedermelk of flesvoeding (naar behoefte)

 Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Leg de kip in een ovenschaal.
  • Verdeel de wortel en de in stukjes gesneden pastinaak naast de kip.
  • Voeg ongeveer 1 cm kokend water toe en zorg dat de groenten onder water staan.
  • Dek de ovenschaal met aluminiumfolie af en zet deze in de oven.
  • Controleer na 20 minuten of de kip gaar is.
  • Haal de kip en de groenten uit het vocht en pureer deze met moedermelk, flesvoeding en/of kookvocht.
  • Zorg dat de puree zacht is, zodat de baby deze makkelijk kan doorslikken.

TIp:

  • Je kunt het kippenvlees ook 20-30 minuten stomen met de wortel en pastinaak.
  • De puree is 3 dagen te bewaren in de koelkaast.
  • In de diepvries is deze puree een maand goed te bewaren.
  • Laat de porties die uit de diepvries komen langzaam ontdooien en warm ze goed op.
  • Als je baby een ijzertekort heeft, kun je beter kippendij kiezen. Deze bevat meer ijzer.

 

Misschien is dit recept ook interessant?

Baby’s 6-9 maanden: geroosterde groenten met pasta.

Lees verder

 

B69.030817