Waarvoor kun je basis vinaigrette gebruiken?

Misschien is vinaigrette een klassiek woord geworden. Want eigenlijk is het niets anders dan een standaard dressing die veel voor salades wordt gebruikt. Maar inmiddels wordt deze klassieker ook gebruikt in andere gerechten en is het handig om wat in voorraad te hebben, zodat je deze meteen kunt gebruiken. Tegenwoordig wordt de vinaigrette niet alleen meer over sla gebruikt, maar ook aan bijvoorbeeld couscous toegevoegd. Experimenteren met deze basis is dus erg leuk.

Enkele ditjes en datjes over vinaigrette

Het wordt gemaakt door een 3:1 verhouding van olijfolie en wijnazijn. En dan is het daarna mogelijk om allerlei variaties aan te brengen. Dus kruiden en knoflook zijn eenvoudig toe te voegen aan de basis.

Personen:

4 porties

Bereidingstijd:

5 minuten

Ingrediënten:

  • 120 ml. Olijfolie
  • 2 el.      Rode wijnazijn
  •              Peper (naar smaak)
  •              Zout (naar smaak)

Bereiding:

  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar en klop door elkaar tot er een egale massa is ontstaan.

Tip:

  • Stop alle ingrediënten in een afsluitbare pot of fles en schud alles voor gebruik door elkaar.
  • Maak meer van deze basis en bewaar tot maximaal 2 weken in de koelkast.
  • Vervang de wijnazijn door andere soorten azijn om te variëren van smaak.
  • Voeg fijngesnipperde rozemarijn en een uitje toe en laat deze enkele dagen voor gebruik in de koelkast staan. Hierdoor vermengen de smaken zich met elkaar.

Misschien is dit recept ook interessant?

Salade van kip, wortel, witte kool en citrusfruit

Lees verder

070617