Wat is Agri meets Design platvorm ?
Sinds 4 jaar zijn er tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven resultaten te zien van de coöperatie Agri Meets Design. Dit platvorm is een initiatief van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO, de provincie Noord Brabant en het ministerie van Economische zaken. Hierbinnen werken boeren en ontwerpers aan maatschappelijke vraagstukken waarin er op een of andere manier tegen ons eten aangekeken kan worden. Er zijn verschillende projecten die er lopen. Hieronder volgen 3 voorbeelden.
Project Lucy Boar
Dit is bijvoorbeeld een project genaamd ‘Lucy Boar’ van de kunstenaar Koen Vanmechelen en Tiny Schepers van varkensboerderij Heyde Hoeve. En Koen Vanmechelen heeft zijn eigen filosofie, die hij binnen dit project gebruikt. Want hij zegt dat het kruisen van dieren de vitaliteit bepaalt. En hij zegt dat het daarnaast goed mogelijk is om de lokale productieproces binnen het globale productieproces te integreren. Dit alles vanwege een goede balans. Dus hoge vleeskwaliteit door kruisingen van diverse rassen van varkens. Waarbij mensen het recht hebben om te weten wat ze eten binnen de ontwikkelingsketen. Dit alles doet hij in samenwerking met diverse universiteiten.
Project Eggchange
Dit is een project van Marijke Vogelenzang met kippenboer Twan Engelen. Zij willen laten zien dat er naast het bestaande kip-en-ei productiesysteem, het voor iedereen mogelijk is om zijn eigen kippenhouderij te beginnen. ‘Het belang zit in het ei zelf’, zegt Marijke Vogelenzang. Want het idee hierachter is, dat we anders gaan kijken naar de productieketen. En dat we anders naar kippen gaan kijken dan alleen als de kippen al verwerkt en verpakt in plastic in de schappen van de winkel liggen. Via deze link Eggchange kunt u kijken naar een bijbehorend filmpje.
Project Stroop
Dit keer geen dierlijk maar een plantaardig gericht project. Ontwerpster Chloé Rutzerveld is gefascineerd door de natuur, het menselijk lichaam en de relatie tussen mens en eten. Ze heeft een stroopwafel uitgedacht die is gemaakt van groenten (bieten, wortels of knolselderij). Daarnaast is de stroopwafel gemaakt op basis van groente die niet als A-categorie is geclassificeerd en dus niet voor verkoop in de winkels mag liggen. Haar idee zette ze om in een product, in samenwerking met Martin Scheiber (student voedseltechnologie aan de universiteit van Wageningen).
Ontwikkelingen gaan door
En zo blijkt maar weer dat mensen enorm innovatief zijn aan zowel het begin van de voedselketen, als aan het einde hiervan. Op dit moment lopen er nog veel meer projecten dan deze bovenstaande. Interessant genoeg, zijn er dus veel mensen vanuit verschillende beroepsgroepen die bewust met allerlei vormen van voedsel bezig zijn. Maar ook de samenwerking met elkaar op zoeken.
17.3.2.3