Maaltijdsoep van boerenkool?

Tja, waarom niet een maaltijdsoep van boerenkool met knolselderij? Boerenkool heeft soms zelfs de status van superfood! Hoe populair kun je worden als groente? Maar naast deze ster-status is ze gewoon een lekkere en voedzame groente. Ze is daarnaast erg goedkoop en op zeer veel manieren klaar te maken. Dus niet alleen als stamppotje!

Enkele ditjes en datjes over boerenkool

In boerenkool zit meer vitamine C dan een sinaasappel. Het barst van de anti-oxidanten en heeft heel veel mineralen en gluconsinolaten. Dit zijn stoffen die in het lichaam worden omgezet om kankercellen te bestrijden. Doordat het tegenwoordig zelfs een ‘hippe’ groente is, worden er steeds meer verschillende recepten aangeboden. Dit gaat zelfs zover dat er van boerenkool ook boerenkool-chips worden gemaakt!

Enkele ditjes en datjes over rookworst

Rookworst is een typisch Nederlands product. Deze worst bestaat uit gemalen vlees, specerijen en zout. Verpakt in een omhulsel wat tegenwoordig uit rundercollageen bestaat. Gewone rookworst bevat 30% of meer vet. Daarom is ze niet meer zo populair als vroeger. En een magere rookworst mag niet meer dan 20% vet bevatten. Maar denk niet dat de rooksmaak altijd afkomstig is van het echt roken van de worst. Tegenwoordig worden rookaroma’s gebruikt en zie je zelden een rookworst die boven houtsnippers gerookt is!

Bereidingstijd:

20 Minuten

Ingrediënten

  • 250 gr Boerenkool
  • 1          Ui
  • 1          Teentje knoflook
  • 250 gr  Knolselderij
  • 1          Winterwortel
  • 400 gr Tomaten
  • 1         Groentebouillontablet
  • 1         Rookworst (eventueel)

Bereiding

  • Maak de boerenkool schoon en verdeel in grove stukken.
  • Pel het ui en de knoflook en snipper deze fijn.
  • Snij de knolselderij en winterwortel in blokjes.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Kook de boerenkool, ui, knolselderij, knoflook en wortel in 10 minuten.
  • Snij ondertussen de tomaten in blokjes.
  • Voeg de tomaten en het groentebouillon blok toe.
  • Voeg eventueel een rookworst (in plakjes gesneden) toe.
  • Breng op smaak met peper.
  • Een beetje water toevoegen. als de soep te dik wordt.

Tip

  • Lekker met een stukje zuurdesem brood, besmeerd met mosterd
  • Knolselderij is eenvoudig in blokjes (rauw) vooraf in te vriezen

Misschien is dit recept ook interessant?

Knolselderijstamppot met spruitjes, spekjes en ui

Lees verder

160117