Budgetgerecht: Macaroni met champignons in roomsaus

Lekker, gezond en goedkoop kunnen goed samen gaan! Daarnaast is dit recept niet alleen erg snel, maar ook erg eenvoudig te bereiden. En is deze saus in combinatie met volkoren macaroni ook erg lekker. Zelfs als je niet zo van de volkoren versie houdt.

Enkele ditjes en datjes over de geschiedenis van champignons

Sinds de jaren zeventig noemen we in Nederland en België de eetbare paddestoel (agaricus bisporus) champignon.  Het woord champignon komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Daarnaast komt ook de eerst gedocumenteerde teelt uit Frankrijk. Dit weten we door documenten uit 1651 die in Frankrijk zijn gevonden. De teelt kwam daarna op gang door een belangrijke ontdekking van de franse tuinman Chambry in 1780. Want hij ontdekte dat champignons heel goed in steengroeven groeiden. Door zijn ontdekking kwam de teelt rondom Parijs goed op gang. Maar toch duurde het nog tot 1825, voordat er in Haarlem voor het eerst champignons in Nederland werden geteeld. Vanaf 1950 zijn er in Nederland steeds meer bovengrondse champignon kwekerijen gekomen en is de ontwikkeling enorm hard gegaan. Want Nederland is inmiddels de de grootste producent binnen de Europese Unie geworden en is nu zelfs de derde champignon producent van de wereld!

Personen:

2

Prijs:

€ 1,50 p/p

Bereidingstijd:

20 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gr. Macaroni (volkoren)
  • 1          Ui
  • 250 gr. Champignons
  • 1 el.     Olijfolie
  • 100 gr. Gehakt (vegetarisch)
  • 1,5 el.  Bloem
  • 1 dl.     Kookroom (light)
  •             Thijm
  • 1 teen  Knoflook
  • 25 gr.  Geraspte kaas (30+)

Bereiding

  • Maak de ui schoon en snijd deze in kleine stukjes.
  • Wrijf de champignons met keukenpapier schoon en halveer ze.
  • Verwarm de olie en fruit de ui glazig.
  • Pers de knoflook hierbij.
  • Kook het water voor de macaroni en kook de macaroni gaar.
  • Bak het (vegetarisch) gehakt kort mee.
  • Voeg de champignons toe en smoor op lage temperatuur.
  • Roer de bloem door de room en voeg toe aan de champignons.
  • Even laten koken en daarna de thijm toevoegen.
  • Schep de macaroni op een bord en voeg de saus toe.
  • Bestrooi eventueel met wat kaas.

Tip:

  • Gebruik in plaats van thijm ook eens verse peterselie.
  • Probeer ook eens andere soorten paddestoelen voor de smaak.

Misschien is dit recept ook interessant?

Frans nagerecht: Clafoutis met fruit

Lees verder

280117