Cafeïne leidt echt tot slapeloosheid?

Leidt cafeïne echt tot slapeloosheid of is dit een fabel? Het antwoord is zowel ja als nee. In ieder geval willen veel mensen geen cafeïne voor het slapen gaan. Omdat ze merken dat ze er niet van kunnen slapen. Wat is het dan? Het is een natuurlijke stof en zit onder andere in koffie, thee, sommige frisdranken en chocolade. De cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd, en ze zijn dus precies hetzelfde. Sinds de opkomst van energiedrankjes is cafeïne weer meer in de belangstelling komen te staan in verband met de invloed op onze gezondheid.

Wat voor invloed heeft cafeïne op onze gezondheid?

Dat hangt af van de hoeveelheden die er per persoon worden ingenomen. Want een hoge inname kan negatieve effecten tot gevolg hebben, terwijl een lage dosering juist positieve effecten kan hebben. De EFSA is de European Safety Authority en geeft aan dat het drinken van een kop koffie, stimulerend werkt en de alertheid en concentratie verhoogd. Dit is dus een kleine hoeveelheid cafeïne.

Wat verstaan we dan onder een hoge dosering cafeïne?

Omdat niet iedereen dezelfde gevoeligheid heeft voor cafeïne, is het dus moeilijk om te zeggen wat een teveel is en wat de gevolgen hiervan zijn. Er zijn mensen die slaapproblemen krijgen of rusteloos worden van een hoge of een lage dosering. Ook andere symptomen zoals angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen komen voor. Deze symptomen zijn ook afhankelijk van de dosering en de persoonlijke gevoeligheid.

En hoe zit het dan met energiedrankjes en de hoeveelheid cafeïne?

De meeste drankjes hebben een cafeïnegehalte dat lager is dan een gewone kop koffie. Er zijn wel incidenten geweest die aan energiedrank zijn toegeschreven. Alleen hadden deze achteraf meer met alcoholgebruik en het onderdrukken van vermoeidheidssignalen op dance-feesten te maken.

Wat zijn de aanwijzingen voor het gebruik van cafeïne en zwangere vrouwen?

Er zijn aanwijzingen dat cafeïne invloed kan hebben op de zwangerschap en het ongeboren kind. Dat er mogelijk een grotere kans is op een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht bij hoger cafeïnedoseringen. Als een moeder borstvoeding geeft en koffie drinkt kan de baby hierdoor onrustig worden. Het Voedingscentrum geeft advies om geen cafeïnerijke producten te nemen of een beperking van één kopje koffie per dag te nemen. Wilt u meer weten over de adviezen van cafeïne van het Voedingscentrum?

Lees verder

Misschien is dit ook interessant?

Koffie-dadeltaart: robuust lekker

Lees verder
17.1.3.1