Champignonburger MENU22

Een eenvoudige ‘basisburger’ waarmee je alle kanten uit kunt. Niet alleen kun je deze burger verder ‘aankleden’ met bijvoorbeeld een broodje, sla, ui, tomaat, basilicum, augurk en mozzarella. Deze burger is ook heerlijk in combinatie met een puree, koolsoorten en een uienjus in de wintermaanden. Of met groenten en een pasta in de zomermaanden. Champignons zijn het hele jaar door makkelijk te koop in veel soorten. Ze zijn niet duur en zitten ook boordevol waardevolle voedingsstoffen. En zelfs als je een moeilijke eter van champignons bent, kan dit recept een uitkomst zijn. De smaak is heel anders dan gekookte of gebakken champignons. Door het mengsel van ui, knoflook, kruiden, ei en brood krijg je ook een totaal andere ‘bite’ die voor veel mensen als veel fijner ervaren wordt. En maak je deze basisburger in grotere hoeveelheden klaar, dan is invriezen en daarna opwarmen geen enkel probleem. Dus ook handig als je wat minder tijd aan koken wilt besteden.

Enkele ditjes en datjes over champignons

De ‘roomwitte champignon’ zit boordevol voedingsstoffen. Verschillende vitamines B’s, waaronder ook vitamine B12 die in vlees voorkomt en diverse mineralen zoals mangaan, zink en seleen. Zogenaamde anti-oxidant mineralen. Ze zitten vol met zogenaamde fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen). De afgelopen 20 jaar krijgen we deze steeds minder via onze voeding binnen door het gebruik van pesticiden, het telen op verarmde grond en omdat verwerkt voedsel wordt ontdaan van belangrijke fytonutriënten. Champignons was je niet af voordat je ze gebruikt, maar het zand borstel je eraf of je veegt het af met keukenpapier.

Hoeveelheid:

4 Personen

Bereidingstijd:

30 Minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr.     Champignons (schoongemaakt/niet gewassen) en in 4’en gesneden
  • 1              Ei
  • 1              Ui (gesnipperd)
  • 4              Knoflooktenen (gesnipperd)
  • 1 el.         Olijfolie
  • 5 el.         Paneermeel of fijn verkruimeld brood
  • 100 gr.     Geraspte kaas
  • 2 el.         Bloem
  •                 Peper naar smaak

Bereiding:

  • Verwarm de olijfolie op een lage stand in de pan en bak de paddestoelen in een paar minuten.
  • Bak de gesnipperde ui en knoflook zo’n 3 minuten mee met de champignons en voeg naar smaak peper toe.
  • Schep het mengsel in een zeef en druk het vocht eruit (bewaar het vocht) en laat het mengsel afkoelen.
  • Rasp inmiddels de kaas.
  • Als het champignonmengsel is afgekoeld snijdt je deze in hele kleine stukjes of je gebruikt een keukenmachine.
  • Meng het fijngesneden mengsel met de kaas, paneermeel en het ei in een kom.
  • Als het mengsel nog te nat is, kun je nog wat paneermeel of fijngemalen brood toevoegen.
  • Vorm nu 4 burgers.
  • Verhit in een pan wat olie en bak in ongeveer 5 minuten de burgers of gebruik een airfryer (ongeveer 10 minuten op 160 graden)

Tip:

  • Voeg ook eens wat fijn gesneden, droog geroosterde pijnboompitten toe en bestrijk je broodje met wat pesto.
  • In combinatie met bietensalade en doperwten niet alleen heerlijk en zeer voedingsrijk, maar ook mooi om op je bord te zien liggen!

Misschien is dit recept ook interessant?

Erwtensoep a la MENU22

Lees verder
VG111218

Ook interessant?

Share This