Champignonsaus als bijgerecht

Deze saus leent zich als bijgerecht voor zowel vegetarische- alsook vleesgerechten. En door te variëren met kruiden en ingrediënten, kun je de saus ook aanpassen naar een meditairane of bijvoorbeeld oosterse smaak. Afhankelijk van je hoofdgerecht kun je de saus zowel warm alsook koud eten. Het voordeel van een warme saus is, dat de smaken dan beter tot zijn recht komen.

Enkele ditjes en datjes over de geschiedenis van champignons

Sinds de jaren zeventig noemen we in Nederland en België de eetbare paddestoel (agaricus bisporus) champignon.  Het woord champignon komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Daarnaast komt ook de eerst gedocumenteerde teelt uit Frankrijk. Dit weten we door documenten uit 1651 die in Frankrijk zijn gevonden. De teelt kwam daarna op gang door een belangrijke ontdekking van de franse tuinman Chambry in 1780. Want hij ontdekte dat champignons heel goed in steengroeven groeiden. Door zijn ontdekking kwam de teelt rondom Parijs goed op gang. Maar toch duurde het nog tot 1825, voordat er in Haarlem voor het eerst champignons in Nederland werden geteeld. Vanaf 1950 zijn er in Nederland steeds meer bovengrondse champignon kwekerijen gekomen en is de ontwikkeling enorm hard gegaan. Want Nederland is inmiddels de de grootste producent binnen de Europese Unie geworden en is nu zelfs de derde champignon producent van de wereld!

Personen:

2-4

Bereidingstijd:

10 Minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr.  Champignons  (in vieren gesneden)
  • 1            Knoflookteen (fijngesnipperd)
  • 1 el.       Bloem
  • 2 el.       Olijfolie
  • 100 ml   Witte wijn
  • 100 ml   Bouillon (vlees of groente)
  •                Peper naar smaak (versgemalen)

Bereiding:

  • Veeg of borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
  • Snipper de knoflookteen fijn.
  • Verwarm de olie in een pan en voeg de champignons toe.
  • Bak de champignons tot ze zacht zijn en voeg de knoflook toe.
  • Bak nog een minuutje en voeg een eetlepel bloem toe en meng dit goed door de champignons.
  • Voeg nu de witte wijn toe.
  • Laat dit alles even koken, totdat de saus is ingedikt.
  • Voeg nu de bouillon toe en roer alles goed door elkaar.
  • Zet het vuur uit en maal (zwarte) peper over de saus.
  • Meng alles door elkaar en serveer bij de groenten of het vlees.

Tip:

  • Strooi een handvol fijngesneden krulpeterselie over de saus.
  • Vervang de zwarte peper door rode peperballetjes. Deze zijn zeer aromatisch.
  • Vervang de witte wijn door 75 ml. kokosmelk en een halve uitgeperste citroen. Voeg een scheutje ketjap toe, voor een Oosterse smaak.
  • Maak meer saus en vries deze in kleine porties in, zodat je altijd een saus in de diepvries hebt.

Misschien is dit recept ook interessant?

Maaltijdsoep van boerenkool en knolselderij

Lees verder
260717