Een makkelijk Frans nagerecht: Clafoutis met fruit

Een heerlijk makkelijk, snel te bereiden en goedkoop nagerecht. Waarbij de Fransen dit nagerecht voorheen alleen met kersen maakten. Maar de clafoutis die tegenwoordig zonder kersen wordt gemaakt en met ander fruit, is ook erg lekker. Leef je uit met vers hard fruit in dit lauwwarme nagerecht.

Enkele ditjes en datjes over clafoutis

Oorspronkelijk komt de clafoutis met kersen uit de Franse Limousin. Het recept dat hier vandaan komt bevat kersen die niet ontpit zijn. Waarom zijn ze in dit traditionele recept niet ontpit? Omdat ontpitte kersen meer vocht afgeven tijdens het bakproces. Daardoor heeft de clafoutis niet dezelfde smaak en substantie meer. Eigenlijk zouden de recepten die geen kersen bevatten anders moeten heten. Volgens de fransen heet dit taartje dan ‘flaugnarde’. Waar lijkt het beslag van clafoutis op? Omdat het beslag nogal dun en vloeibaar is, lijkt het op pannenkoekbeslag. Daarom wordt dit taartje ook wel vergeleken met een dikke pannenkoek. En in Frankrijk wordt deze dan ook lauwwarm geserveerd. Vaak met een bolletje vanille ijs of met een schep slagroom.

Personen:

6

Bereidingstijd:

20 minuten

Baktijd:

25 minuten

Ingrediënten:

  •             Beetje olie of boter om een ovenschaal mee in te vetten
  • 400 gr  Fruit
  • 50   gr  Gemalen amandelen
  •    2  el  Gezeefde bloem
  • 100 gr  Basterdsuiker
  • 2          Eieren
  • 2          Eidooiers
  • 250 ml Slagroom

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190C.
  • Voor een oven op gas of een heteluchtoven is dit 170C.
  • Vet een ovenschaal in met de olie of boter.
  • Dit moet geen springvorm zijn in verband met het dunne beslag.
  • Verdeel het fruit over de springvorm.
  • Meng de overige ingrediënten door elkaar.
  • Klop alles door elkaar tot er een glad beslag is ontstaan.
  • Giet het beslag over het fruit heen.
  • Bak de taart in ongeveer 20-25 gaar, totdat deze er goudgeel uit ziet.
  • Het is heerlijk om de clafoutis lauwwarm te serveren.

Tip:

  • In Frankrijk serveren ze er vaak een bolletje vanille-ijs bij.
  • Ook opgeklopte slagroom zonder suiker, wordt er bij geserveerd.
  • En het is ook lekker om bijvoorbeeld 1 tl. kaneel door het beslag te mengen.

Misschien is dit recept ook interessant?

Budgetgerecht: Macaroni met champignons in roomsaus

Lees verder

 

170217

Ook interessant?

Share This