Frisse courgettesalade met prei, olijven en feta kaas als lunch

Deze salade kan eigenlijk als heerlijke lunch dienen. s’ Avonds voorbereiden, tegelijkertijd met het avondeten. In een saladedoos bewaren in de koelkast en de feta apart houden. Dan kun je de dag daarop lekker genieten! De knoflook kan natuurlijk achterwege worden gelaten als je de salade buiten de deur eet. En je dit misschien als vervelend ervaart. Maar natuurlijk is deze salade ook lekker als, of bij de hoofdmaaltijd!

Enkele ditjes en datjes over courgette

Courgette wordt ook wel ‘mergpompoen’ genoemd. Dit komt doordat het franse woord voor merg ‘courge’ is. Ze zijn familie van de komkommer. En ze groeien in Nederland goed buiten vanaf half juni. Ze hebben van zichzelf niet heel veel smaak en worden op allerlei manieren gegeten. Denk aan rauw, gekookt, gebakken of gegrild. Daarnaast zitten er in courgettes erg weinig calorieën (27 calorieën per 100 gr courgette) en erg weinig koolhydraten (slechts 4,5 gr per 100 gr courgette). Ook is het leuk te weten dat er in 100 gr courgette, 1,1 gr vezels zitten en ze veel mineralen bevatten. Dus niet verkeerd om deze groenten eens te gebruiken ter vervanging van de gewone pasta’s die van tarwebloem zijn gemaakt. En daardoor past dit recept goed in een koolhydraat-beperkt of -arm dieet.

Enkele ditjes en datjes over prei

Misschien voor iedereen bekend, maar prei is familie van ui, selderij en knoflook. De zogenaamde look-achtigen. En prei bezit veel vitamine A, K en C. Ook bevat ze veel mineralen zoals ijzer en koper. Maar ook stoffen die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat prei veel vezels en weinig calorieën. Rauwe prei is erg sterk van smaak. Toch is prei op heel veel manieren te bereiden en je kunt ze op zoveel manieren als smaakmaker toevoegen aan verschillende gerechten. Denk maar aan de wijze waarop er ui en knoflook in de keuken wordt verwerkt. Dit kan ook met prei!

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

20 minuten bereiden

Ingrediënten:

  • 6           Preistronken
  • 400 gr.  Courgette
  • 6 el       Olijfolie
  • 2 tenen Knoflook
  • 0.5        Spaanse peper
  • 40         Zwarte olijven
  • 2 el       Verse munt
  • 180 gr.  Feta kaas
  • 1 el       Citroensap

Bereiding:

  • Snijd de prei in grove stukken en kook deze 3 minuten.
  • Giet de prei af en laat deze goed uitlekken.
  • Snijd de courgette in dunne plakken of maak plakken met een kaasschaaf.
  • Verwarm de grill en besmeer een laag bakblik met olie.
  • Leg de groenten erop.
  • Gril de groenten 3-4 minuten.
  • Maak een dressing van citroensap, olie, knoflook, peper en zout.
  • Schenk de dressing over de groenten.
  • Verdeel de olijven, munt en de fetakaas over de groenten.

Tip:

  • Vervang de knoflook door wat meer spaanse peper als je de pittigheid wilt bewaren.
  • Ook lekker met zongedroogde tomaten of cherry-tomaatjes.

Misschien is dit recept ook interessant?

Wintersalade met pompoen, broccoli en geitenkaas

Lees verder

291216