Een buikje en een beetje zwaarder bij ouderen is niet ongezond?
Prof. dr. M. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij schrijft regelmatig over de ‘hypes’ die het zicht wegnemen, op wat voeding voor invloed heeft op de gezondheid. Dit onderbouwd hij met wetenschappelijk onderzoek en heldere taal. En geeft hij antwoord op de vraag: Een buikje en een beetje zwaarder bij ouderen is niet ongezond?
Is de levensduur tussen slanken en zwaarderen verschillend?
Het verschil in levensduur tussen de slanken en zwaarderen is kleiner dan vroeger. Dat is voor een deel te danken aan de wetenschap, omdat deze al veel oorzaken van hart- en vaatziekten heeft opgespoord. Door wetenschap is er al veel bekend geworden over hoe je die ziekten kunt voorkomen of genezen. Hoge bloeddruk, roken en cholesterol zijn de belangrijkste veroorzakers. En die ontdekkingen hebben een groot effect gehad over de langer termijn. Hierdoor zijn de verschillen in levensduur tussen slanke en zwaardere mensen kleiner geworden dan vroeger.
Maar hoe kan dit? Er is nu meer overgewicht dan vroeger?
Er is nu wel meer overgewicht en dat verhoogt de bloeddruk en het cholesterol. Maar met gezonde vetten en veel medicatie krijg je deze beide verhoogde waarden flink omlaag. Dus mensen die nu leven met overgewicht hebben een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk dan mensen die ongeveer 50 jaar geleden leefden. Door geneesmiddelen en andere ingenieuze apparatuur worden daarnaast ook nog verstoppingen opgelost en mensenlevens gered. Hierdoor kunnen oudere mensen met overgewicht tegenwoordig bijna even lang leven als slanke mensen.
Een buikje en een beetje zwaarder bij ouderen is niet ongezond?
Dat is helaas niet het geval. Want ook al leven oudere mensen met overgewicht bijna even lang als slanke mensen, dan hebben zwaardere mensen, een grotere kans op versleten knieën en diabetes. Diabetes tast ogen, benen en nieren aan. Dus hoe zwaarder je bent, hoe eerder je problemen kunt krijgen met zien, staan, lopen, impotentie, onvruchtbaarheid en galstenen. Daar ga je niet meteen aan dood, maar het geeft een enorme overlast. Het kan je leven in grootte mate negatief beïnvloeden en bepalen. Daarom is een ‘buikje’ en een beetje zwaarder ook bij ouderen niet gezond.
Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?
Voeding helpt veel beter dan medicijnen bij Diabetes type 2?
17.2.1.1
Bron: Prof. dr. M. Katan (Over valse hoop en nodeloze vrees)