Erwtensoep a la MENU22

Waarom zouden we niet kunnen variëren met erwtensoep zoals we die kennen van onze moeders of oma’s? Want deze recepten verwerken naast spliterwten altijd veel vlees en vetten en zijn heel erg vullend. Eigenlijk is de soep  zo stevig dat je vooraf  een flinke inspanning verricht moet hebben en dat het buiten erg koud moet zijn, om dit recept echt tot zijn recht te laten komen. Daarnaast is de bereiding van ‘ouderwetse erwtensoep’ een behoorlijke klusje.

Maaltijdsoep van erwten binnen een half uurtje op tafel

Het is mogelijk om deze alternatieve erwtensoep op een doordeweekse dag, binnen een handomdraai op tafel te zetten. Valt de soep goed in de smaak, dan is het aan te raden om een dubbele portie te maken. Als de soep is afgekoeld kun je deze invriezen en na het ontdooien gemakkelijk opwarmen. Dat scheelt een dagje koken en je krijgt weer op een heel eenvoudige wijze een portie waardevolle groenten binnen.

Enkele ditjes en datje over erwten

Doperwten behoren net als bonen tot de peulvruchten. En een van de eigenschappen van peulvruchten is, dat het  het de LDL-cholesterol- waarde verlaagt. Dit is weer goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast is het leuk om te weten dat het telen van erwten erg weinig van het milieu vraagt. Ze bevatten veel verschillende vitamines en mineralen en ook niet onbelangrijk om te weten is het feit dat ze relatief veel vezels bevatten. Dat is weer goed voor je darmfunctie.

Hoeveelheid

4 personen

Bereidingstijd

30 Minuten inclusief kooktijd

Ingrediënten

  • 500 gr.    Diepvries erwten (niet ontdooien)
  • 500 gr.    Gesneden soepgroenten
  • 4 tenen   Knoflook (gesnipperd)
  • 2 el.        Olijfolie
  • 4             Uien (gesnipperd)
  • 2 l.          Groentebouillon
  • 1             (Vegetarische) rookworst
  •                Zwarte peper naar smaak

Bereiding

  • Snipper de uien en knoflook tenen fijn.
  • Verhit op een lage stand 2 eetlepels olijfolie in een hoge pan.
  • Fruit de uien en knoflook in de olie tot deze ‘glazig’ zijn.
  • Voeg 2 liter bouillon toe.
  • Voeg hieraan de bevroren erwten en de gesneden soepgroenten toe.
  • Laat de soep op een laag standje 20 minuten koken.
  • Mix alles na zo’n 20 minuten met een staafmixer.
  • Snijd de (vegetarische)worst en voeg deze toe aan de soep.

Tip:

  • Het is niet nodig de erwten van tevoren te ontdooien. Het is zelfs vanwege de smaak beter om ze bevroren  te verwerken.
  • Een sneetje roggebrood met een plak kaas of spek is een erg lekkere combinatie.

Misschien is dit recept ook interessant?

Champignonburger a la MENU22

Lees verder

VG081218

Ook interessant?

Share This