Hoe werkt een magnetron ?

Om te begrijpen wat voor invloed een magnetron op de voedingswaarde heeft, is het belangrijk om te weten hoe een magnetron werkt. Natuurlijk is het niet nodig om alle technische aspecten uitgebreid toe te lichten. Maar heel kort en eenvoudig uitgelegd: In een magnetron wordt het voedsel veilig verhit door microgolven. Door onzichtbare elektromagnetische energie komen de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging, waardoor er warmte vrij komt. Deze warmte wordt afgegeven aan de rest van het voedsel.

Het voedsel wordt verwamd

Het voedsel wordt dus verwarmd. Maar wat gebeurd er dan met de voedingswaarde van het voedsel? Wie in een magnetron met weinig of geen water kookt, houdt in het algemeen meer vitamines in het eindproduct over dan dat je op de traditionele manier kookt. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Erdman en Lassche (1958). Dus het bereiden van voedsel in de magnetron zorgt ervoor dat er een hogere voedingswaarde behouden blijft.

Weetjes over vitamines

We weten dat vitamines belangrijk zijn voor ons lichaam. Er zijn 13 verschillende vitamines bekend. En elke vitamine heeft zijn eigen specifieke functie. Vitamines worden in 2 groepen verdeeld: de in vet oplosbare vitamines (A,D,E, en K) en de in water oplosbare vitamines (alle B vitamines en vitamine C). De meeste vitamines kunnen we niet zelf maken en moeten we via onze voeding binnen krijgen. Van sommige vitamines kun je teveel binnen krijgen en zijn dan schadelijk voor het lichaam. Voldoende en gevarieerd eten blijft dus het beste.

Voedselbereiding en vitamines

De meeste vitamines kunnen slecht tegen verhitting. Maar dat betekent niet dat groenten en fruit uit blik, glas of diepvries bevatten niet minder vitamines dan vers fruit of groenten. En het is zelf zo, dat het moeilijker is om voedsel op een kookplaat te bereiden dat net zoveel voedingswaarden overhoud, als met de bereiding in een magnetron.

Natuurlijke vitamines zijn beter dan synthetische vitamines?

Vitamines zijn opgebouwd uit chemische structuren die tegenwoordig makkelijk nagemaakt kunnen worden. Maar zijn ze dan net zo goed? Misschien is dit artikel ook nog leuk om te lezen