Gegrilde champignons met puree, spek en kaas

Gegrilde champignons met een puree van kikkererwten, spek en kaas is een gerecht dat je eenvoudig van smaak kunt veranderen. Dit doe je door de ingrediënten van de puree te veranderen of door het gebruik van andere kruiden en specerijen te wijzigen. Je kunt dit gerecht zowel als warme maaltijd als lunch nuttigen. Maak je een grotere hoeveelheid klaar in de avond, dan hoef je de champignon alleen nog even op te warmen. En breng je in de avond meteen variatie aan in smaak, dan geniet je met de lunch net even anders.

Enkele ditjes en datjes over kikkererwten

Kikkererwten behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten zijn zaden zonder met hun omhulsel. Naast kikkererwten, behoren ook bruine, zwarte en witte bonen, limabonen, linzen, kapucijners, kievitsbonen, kidneybonen en sojabonen tot de peulvruchten. Een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem. Het is voor de meeste peulvruchten belangrijk om ze van tevoren te weken in verband met de kooktijd. Peulvruchten hebben invloed op het verlagen van je LDL-cholesterol zodat het een gunstige invloed heeft om je bloedvaten gezond te houden. Ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamines B en mineralen. Daarnaast bevatten ze veel vezels. Daarom wordt er vaak geadviseerd om één keer per week peulvruchten te eten. Misschien is het even wennen om peulvruchten in je wekelijkse kookgewoontes op te nemen, maar als je regelmatig varieert met recepten is het zeer de moeite waard en kom je erachter dat er zeer veel mogelijkheden zijn om smaakvol af te wisselen.

Hoeveelheid:

2

Bereidingstijd:

30 minuten (inclusief grilltijd)

Ingrediënten:

  • 4              Grote champignons
  • 250 gr.    Kikkererwten gekookt (of uit pot)
  • 2              Knoflooktenen
  • 1el.          Citroensap
  • 1 el.         Olijfolie
  • paar        Druppels sesamolie (naar smaak)
  • 1/2 dl.     Water
  • 1 tl.          Kerriepoeder (naar smaak)
  • 4              Plakken ontbijtspek
  • 1              Bakje taugé
  •                 Verkruimelde jonge geitenkaas

Bereiding:

  • Borstel de champignons goed schoon, bestrijk de buitenkant met olie en leg ze in een bakblik.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden met grillfunctie.
  • Pureer met een staafmixer de kikkererwten met de citroensap, olijf- en sesamolie samen met de kerriepoeder fijn.
  • Voeg het water in kleine beetjes toe aan de puree, totdat er een smeuïge massa is ontstaan.
  • Pers de knoflooktenen uit en meng deze nog even mee in de puree.
  • Vul de 4 champignons met de puree van kikkererwten en leg de ontbijtspek er boven op.
  • Verkruimel de geitenkaas over de spek.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven ongeveer 20 minuten onder de grill.
  • Warm opdienen.

Tip:

  • Plaats de schaal niet op de hoogste stand onder de grill, zodat de champignons niet na een paar minuten gaan aanbranden!
  • Gebruik de puree van kikkererwten als spread op je brood, als je deze niet hebt opgemaakt.
  • Vervang de kerrie eens door komijn en chilipoeder.

Misschien is dit recept ook interessant ?

Oosterse witte bonensoep met kokosmelk.

Lees verder

171218A

Ook interessant?

Share This