Waarom zijn geroosterde tomaten zo lekker?

Door de tomaten te roosteren worden ze heerlijk zoet. Dit maakt ook dat dit recept een heerlijk koolhydraatarm voorgerecht, bijgerecht of lunchgerecht is! En doordat de basilicumolie net voor het opdienen wordt gemaakt blijft de smaak fris en de kleur lichtgroen. Het oog wil ook wat, nietwaar? Welke tomaten zijn dan het best geschikt voor dit recept? Heel eenvoudig: de soort die de voorkeur heeft. Want de wijze waarop je dit recept klaar maakt, kan bij alle soorten. Maar…..de smaakt verschilt uiteindelijk. Het proberen van verschillende soorten tomaten is dus eigenlijk heel leuk.

Enkele ditjes en datjes over tomaten

Misschien weet je dat er verschillende soorten tomaten zijn? En dat er in Nederland meestal de rode pruimtomaten worden gegeten? Maar zoals de foto hierboven laat zien, zijn er veel meer verschillende tomaten. Zowel in kleur, vorm alsook smaak. En ze behoren niet tot de groentesoort, maar zijn bij de vruchtensoort ingedeeld? Tomaten bevatten veel vitamine C, calcium, ijzer en zink. Desondanks is het geen enkel probleem om tomaten te verwarmen en bang te zijn voor het  verlies van vitamine C. Want door de verhitting wordt de hoeveelheid antioxidanten verhoogd. Maar let op bij het gebruik van voorbewerkte tomaten uit blikjes, pakken. Want deze bevatten vaak onnodig veel verborgen zout. En ketchup bevat daarnaast ook bijna altijd toegevoegde suikers. Ketchup kun je dus tot de ‘verborgen dikmakers’ rekenen.

Misschien is dit ook interessant?

Verborgen dikmakers verdienen meer aandacht

Lees verder

Enkele ditjes en datjes over mozzarella

Wat is mozzarella? Eigenlijk is dit een bol kaas, gemaakt van koemelk of buffelmelk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld camembert, is de naam mozzarella niet beschermd. Alleen ‘Mozzarella di bufala campana’ is sinds 1993 een erkende naam. Zodra je deze deze op de verpakking ziet staan, weet je dat dit de traditionele mozzarela van buffelmelk is die uit de buurt van Napels komt. De kenners vinden dat de ‘echte mozarella’ gemaakt moet zijn van buffelmelk en dat daardoor de smaak ook veel lekkerder is. Daarover valt natuurlijk te twisten natuurlijk. In ieder geval zitten er meer calorieën en calcium in de mozzarella van buffelmelk. Maar daarentegen bevat de mozarella die gemaakt is van koemelk, meer kalium. Misschien is het een uitdaging om eens een ‘mozzarella-proeverij’ op te zetten?

Personen:

4

Bereidingstijd:

25 minuten

Ingrediënten overig:

  •     6        Tomaten (pruimtomaten of ander soort, gehalveerd en zaadjes verwijderd)
  • 350 gr.   Mozzarella (8-12 plakken gesneden)
  •               Verse basilicum (voor versiering)

Ingrediënten voor de basilicumolie :

  •    25       Verse blaadjes bascilicum
  •      4 el.  Olijfolie (extra virgine)
  •      1       Teentje verse knoflook (uitgeperst)

Ingrediënten voor de salade:

  •    90 gr.  Sla naar keuze
  •    50 gr.  Gemengde verse kruiden (koriander-basilicum-peterselie)
  •      3 el.  Pompoenpitten
  •      3 el.  Zonnebloempitten

Ingrediënten voor de dressing:

  •    4 el.   Olijfolie (extra virgine)
  •    1 el.   Balsamicoazijn
  •  1/2 tl.   Mosterd (dijon)

Bereiding:

  • Verwarm een oven voor op 200 graden.
  • Vet een bakplaat met olie in en leg de tomaten met de bolle kant op de bakplaat.
  • Rooster de tomaten in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Maak intussen de basilicumolie door alle ingrediënten in een keukenmachine door elkaar te mengen.
  • Zet de olie op een koele plaats tot gebruik.
  • Doe de sla met de verse kruiden in een kom en meng alles door elkaar en zet op een koele plek.
  • Rooster de pompoen en zonnebloempitten in een droge koekenpan in ongeveer 2 minuten.
  • Laat ze goed afkoelen en strooi ze over de salade.
  • Meng nu alle ingrediënten van de dressing door elkaar
  • Schenk deze over de salade en schep de salade om.
  • Leg op ieder bord 2 of 3 plakken mozzarella en leg hierover de tomatenhelften.
  • Druppel de bascilicumolie hier overheen.
  • Bestrooi met peper en zout en versier met bascilicum.
  • Geef de salade er apart bij.

Misschien is dit recept ook interessant?

Frisse courgettesalade met prei, olijven en fetakaas

Lees verder

160317