Zijn gezonde schoolweken langdurig effectief tegen obesitas?

Of gezonde schoolweken langdurig effectief zijn tegen obesitas, is door middel van een speciaal programma onderzocht met het sNaX- programma. Wat is Students for nutrition and eXercise (sNaX)? Dit is een programma waarbij de hele school gedurende 5 weken verandert in een omgeving die gezonde keuzes stimuleert. In Amerika hebben ze dit programma bij 5 scholen in Los Angeles gebruikt.

Wat houd dit Students for nutrition and eXercis programma in?

De kinderen krijgen voorlichting over gezond eten, beweging en en hoe ze om moeten gaan met artikelen in de media. Verder worden er alleen gezonde keuzes aangeboden in de school. Daarnaast leren de kinderen om over gezonde keuzes na te denken en dit ook aan hun klasgenoten over te brengen. Er is een teststation in de school, waar kinderen gezonde producten kunnen proeven en ze krijgen gratis water ter beschikking. Ook krijgen de kinderen een stappenteller en instructies hoe ze eenvoudig thuis en op school actiever kunnen bewegen.

Hoe is het programma verlopen?

Er hebben 5 scholen in Los Angeles meegedaan aan het programma. Met in totaal 1368 kinderen van 12-13 jaar. Aan het begin van de studie werden lengte en gewicht gemeten en twee jaar later nogmaals. De kinderen kregen activiteiten mee naar huis om thuis te doen en zowel de kinderen als de ouders kregen instructies hoe ze thuis anders konden gaan eten. Direct na de start van 5 weken nam de hoeveelheid fruit en water die kinderen consumeerden toe en kochten de kinderen minder snacks.

Wat waren de resultaten na twee jaar?

Na twee jaar maten de Amerikaanse onderzoekers nogmaals het gewicht en de lengte van de kinderen. Degenen die aan het begin van het onderzoek obees waren, hadden twee jaar later een minder hoge BMI. Gemiddeld waren zij ruim 4 kilo lichter dan verwacht. Voor de kinderen die aan het begin een gezond gewicht hadden, veranderde er niets in hun BMI.

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Meer aandacht voor verborgen dikmakers

Lees verder

17.4.1.3