Gezonde spieren voor gezond ouder worden ?

Zoals iedereen eigenlijk weet is het aantal mensen van zestig jaar en ouder de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarmee is ook de stijging op verhoogde risico’s op geestelijke, sociale en fysieke problemen toegenomen. Het is nu een maatschappelijke uitdaging geworden om de gezondheid van ouderen te bevorderen! Gezonde spieren leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Waarom leveren ze een belangrijke bijdrage?

Verandering van lichaamssamenstelling bij het ouder worden?

Om te begrijpen waarom spieren zo belangrijk zijn bij het ouder worden, moeten we eerst kijken naar onze verandering in lichaamssamenstelling als we ouder worden. De spiermassa en vetmassa in ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. En het vet rond de buik verplaatst zich als we ouder worden naar plekken rondom de organen. Hierdoor stijgt de hoeveelheid vet dat zich rondom de organen bevind. Dit orgaanvet wordt ook wel visceraal vet genoemd.

Wat is er ongezond aan orgaanvet?

We hebben orgaanvet nodig om onze organen te beschermen als een soort stootkussen. Maar als er teveel orgaanvet is, dan wordt het voor ons lichaam ongezond. Dan heeft dit vet negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Want het orgaanvet produceert onder andere vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Daarnaast neemt onze spiermassa af, maar neemt juist de hoeveelheid vet in de spieren toe! Daarom is het dus een hele uitdaging om een balans te houden tussen onze vetten en spieren als we ouder worden!

Gezonde spieren om gezond oud te worden is dus erg belangrijk

Dat zal waarschijnlijk duidelijk zijn geworden uit de vorige alinea. En dat nodigt uit tot nog zoveel aankomende onderzoeken. Onderzoeken die het verband tussen de BMI, het vet rondom de organen, het fysiek functioneren en hoe oud we worden in kaart willen brengen.

Wat is nog meer bekend geworden uit dit onderzoek?

Uit het onderzoek van Ilse Reinders is nog iets anders bekend geworden. Des te langer men overgewicht of obesitas heeft, des te hoger de risico’s  zijn op fysieke beperkingen op latere leeftijd. Daarom nog een extra reden om onze spieren gezond te houden.

Waarom moeten ouderen overgewicht of obesitas voorkomen?

Zoals gezegd groeit het aantal ouderen. Maar hierdoor groeit ook het aantal ouderen met overgewicht. En daarmee stijgen dus ook de nadelige gevolgen zoals risico op diabetes type II en hart- en vaataandoeningen. Dit gecombineerd met een lage spiermassa, lage spierkracht en veel vetopslag in de spieren is geen vooruitzicht op gezond ouder worden. Wat nog eens benadrukt dat het erg belangrijk is om overgewicht en obesitas te voorkomen. Zodat er minder mensen met fysieke beperkingen en overige gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Wat kan de gezondheid van ouderen bevorderen?

Door het aanbieden van programma’ s voor ouderen kan dit de gezondheid bevorderen. Voor ouderen met overgewicht is het belangrijk om gewichtsverlies door minder calorieën in te nemen van belang. Daarnaast is krachttraining belangrijk om de lichaamssamenstelling te verbeteren. Ouderen met een gezond gewicht kunnen begeleid worden om gezonde voeding te nemen en hun lichaamssamenstelling te verbeteren. En hiermee proberen om gezondheid te bevorderen en de kans op eerder overlijden te verkleinen.

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

 

Lees verder

17.4.4.1
Bron: artikel over het proefschrift van Ilse Reinders, VU Medisch Centrum, Amsterdam, afdeling Diëtiek en Voedingswetenschappen, Interne Geneeskunde