Gezonder kiezen met de EtiketWijzer-app van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum ontwikkelt op dit moment een nieuw EtiketWijzer-app. Deze app heeft het voedingscentrum ontwikkelt om gezondere keuze te maken. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld meerdere producten te vergelijken voor een aankoop. Het ministerie van Welzijn en Sport heeft  de opdracht gegeven aan het Voedingscentrum, om deze app te ontwikkelen.

Hoe werkt deze Etiket-Wijzer app?

Barcodes van producten kunnen gescand worden en met elkaar vergeleken worden. De app laat dan bijvoorbeeld de voedingswaarde, ingrediënten en allergenen van de gescande producten zien. Daarnaast geeft ze aan of dit product past binnen de Schijf van Vijf.

Wanneer is de app te downloaden?

De eerste versie is afgelopen februari getest en bevat 25.000 producten. Dit is nog niet dekkend voor alle voedingsmiddelen die in Nederland te koop zijn in de supermarkten. Daarom wordt de app tijdens de proefperiode verder uitgebreid met nieuwe voedingsmiddelen. Er wordt op dit moment ook nog getest op onder andere gebruiksvriendelijkheid en begrijpelijkheid.

Voor wie is de app geschikt?

De app is eigenlijk voor iedereen geschikt die bewuster inkopen wil gaan doen en dan ook producten met elkaar wil vergelijken. Daarnaast is de app ook veel persoonlijker dan een gezondheidsbevorderend logo op een verpakking. Want deze app kan namelijk nog veel meer informatie geven en op deze manier de consumenten ter plekke veel beter voorlichten. Het is iets extra’s naast andere voorlichtingsmiddelen die het Voedingscentrum aanbied om gezonde eetgewoontes aan te leren.

Vanaf wanneer is de app in 2017 beschikbaar?

Na diverse test-versies hoopt men dat de app medio 2017 gelanceerd kan worden en is daarbij mede afhankelijk van de medewerking van alle fabrikanten en retailers. Het Voedingscentrum heeft namelijk de informatie van hen nodig om deze te verwerken in de app. Via de site van het Voedingscentrum kunt u meer informatie vinden.

17.4.2.2

.