Het Voedingscentrum lanceert de ‘Kies ik gezond app’

Met deze app kun je eenvoudig etiketten scannen van veel verschillende voedingsproducten die in de winkel liggen. En het is ook mogelijk om een product via de naam of binnen een specifieke categorie op te zoeken. Op deze wijze kun je heel makkelijk verschillende producten met elkaar vergelijken in voedingswaarden. Daarnaast is het ook mogelijk om te zien of het product in de Schijf van Vijf is opgenomen.

Wat biedt deze app?

Je kunt de voedingswaarden van producten uitlezen en je kunt van maximaal 3 producten tegelijk de eigenschappen met elkaar vergelijken. Daarnaast is het erg eenvoudig aan te geven op welke specifieke voedingswaarden je extra wilt letten. Deze komen dan vooraan in de lijst te staan. Erg handig als je op bijvoorbeeld suiker of zout wilt letten. Ook krijg je gezondere alternatieven te zien en krijg je een tip of link naar een gezonder recept. Als je dit niet wilt, kun je deze functie uitzetten.

Staan alle producten in deze app?

De meeste producten die te koop zijn in de grote supermarkten staan in de app. Er zijn nog enkele supermarkten die niet of gedeeltelijk meewerken aan het aanleveren van gegevens. Het Voedingscentrum probeert ook nog van hen de gegevens te krijgen. De gegevens zijn ook altijd up- to date, omdat de productinformatie afkomstig is van databanken van de fabrikanten. De fabrikanten moeten hun gegevens namelijk actueel houden. Maar je kunt nog geen allergie-informatie vinden, omdat de gegevens die zij nu verstrekken nog niet betrouwbaar zijn volgens het Voedingscentrum.

Hoe zit het met de persoonsgegevens?

Deze app vraagt niet om een account aan te maken en er worden geen persoonsgegevens verwerkt. Er worden wel statistieken bijgehouden, maar die zijn niet naar individuen te herleiden.

Is deze app een aanrader voor het maken van een gezondere keuze?

Deze app is heel gebruiksvriendelijk en bevat erg veel overzichtelijke informatie. En een aanrader om te gebruiken tijdens het winkelen. Je kunt heel makkelijk gezondere keuzes maken en toepassen tijdens het winkelen. Misschien werkt nog niet alles perfect en zijn er verbeteringspunten, maar het Voedingscentrum heeft een zeer waardevolle en bruikbare app ontwikkeld.