Is spinaziesoep met yoghurt een soep te noemen?

Griekse spinaziesoep met yoghurt  komt uit Kreta en is een van de meest favoriete soepen van Griekenland. Het is een warme soep die bereid wordt met yoghurt van schapenmelk. Wij gebruiken in Nederland nauwelijks schapenmelk. Dus kun je ook yoghurt van de melk van een koe of geit gebruiken. Of je kiest voor bijvoorbeeld soja yoghurt. Maar je hebt met deze combinatie van spinazie en lijnzaadolie een behoorlijke hoeveelheid essentiële vetzuren binnen. Zelfs voldoende voor de hele week!

Enkele ditjes en datjes over spinazie

Favoriete Griekse spinaziesoep met yoghurt zit bomvol vitaminen en mineralen. Omdat spinazie vol antioxidanten zit is het dus een makkelijke manier om eenvoudig veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Misschien spreekt het voor zich dat het beter is om verse spinazie te eten dan uit een pot. Maar ingevroren spinazie is ook prima, alleen proeft het net weer even anders dan de verse. Hoe maak je spinazie het beste klaar? Door rauw te verwerken of kort te koken. Eigenlijk is  de beste kooktijd 1 minuut, waardoor de meeste voedingsstoffen het best bewaard blijven.

Enkele ditje en datjes over lijnzaadolie

Waarom past lijnzaadolie goed binnen een omega-3 dieet? Omdat 1 eetlepel lijnzaadolie, 6,9 gram omega-3 bevat. Is dit veel? Ja, dit is veel als je heel makkelijk meer omega-3 wil eten. Want vergelijk je het met bijvoorbeeld 1 eetlepel raapzaadolie, dan bevat deze 1,3 gram omega-3. Maar er zijn natuurlijk veel meer voedingsmiddelen dan olie waar omega-3 in zit. Hierbij kun je denken aan diverse soorten noten, groenten, zaden en andere oliën. Toch blijft lijnzaadolie de koploper van de omega-3 bronnen. Bovendien is de olie heel makkelijk in recepten te verwerken.

Personen:

4

Bereidingstijd:

15 Minuten

Ingrediënten:

  • 0,2 dl.   Lijnzaadolie
  • 25  gr.   Boter
  • 1 teen   Knoflook (fijngesneden)
  • 250 gr.  Verse spinazie (goed gewassen)
  •     1 el.  Verse munt (fijngesneden)
  •     1 kg. Yoghurt (schapenmelk of andere keuze)
  •     1 tl.   Karwijzaad (fijngewreven)
  •              Paprikapoeder (snufje)
  •     4      Takjes munt voor het garneren

 

Bereiden:

  • Doe de olie met de boter in een pan en smoor de knoflook (2 minuten).
  • Stop de gewassen spinazie in een pan met alleen het aanhangende water.
  • Voeg de munt aan de spinazie toe.
  • Leg de deksel op de pan en laat de spinazie in maximaal 5 minuten gaar stomen.
  • Schud de pan iedere 30 seconden, zodat de spinazie gelijkmatig stoomt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Verwarm de yoghurt met de karwijzaad in een andere pan.
  • Laat de yoghurt niet koken!
  • Roer de spinazie met het kookvocht door de yoghurt.
  • Serveer met paprikapoeder en de takjes munt.

Tip:

  • Vervang het karwijzaad door bijvoorbeeld kerrie en voeg wat versgemalen peper toe.
  • De spinazie kan ook in 1 minuut gekookt worden en blijf de spinazie voortdurend roeren.

Misschien is dit recept ook interessant?

Pasta met ansjovis en artisjokken

Lees verder

300217