Groter gewichtsverlies bij lunch als hoofdmaaltijd?

Klopt het dat er een groter gewichtsverlies bij de lunch als hoofdmaaltijd is? Het zijn 2 verschillende momenten van de dag. Maar maakt dit moment van inname van de meeste calorieën op een dag, verschil uit op gewichtsverlies?

Hoe waren de groepen van onderzoek samengesteld?

Om dit te onderzoeken is er een studie gedaan waarbij er 2 groepen met elkaar zijn vergeleken. Alleen vrouwen namen deel binnen deze groepen. Beide groepen volgden een zogenaamd: energiebeperkt afslankprogramma. Dit programma duurde 12 weken.

Verschillen van inname tussen beide groepen

Er werd een verschil in inname gemaakt tussen beide groepen. De ene groep nam de lunch als hoofdmaaltijd en de andere groep nam de lunch als avondmaaltijd. De hoofdmaaltijden waren zo samengesteld dat ze 50% van de dagelijkse energie-inname leverden. De andere maaltijd leverde 20% en het ontbijt 15%.

Resultaten

Opmerkelijk is dat er binnen beide groepen het lichaamsgewicht en de middelomtrek verminderde. Eveneens verbeterden alle bloedwaarden. Maar wat het meest opmerkelijk was, was dat het gewichtsverlies alleen bij de groep die de lunch als hoofdmaaltijd nam, beduidend groter was! Zij verloren gemiddeld 5,7 kilo aan gewicht . De ander groep verloor  4.3 kilo aan gewicht. Ook een belangrijk gegeven uit dit onderzoek is, dat de insulineresistentie en nuchtere insuline spiegel verbeterde.

Welke conclusies zijn er uit dit onderzoek voortgenomen?

Dit onderzoek heeft laten zien dat het gewichtsverlies groter is bij vrouwen na het volgen van een afslankprogramma van 12 weken, waarbinnen ze de lunch als hoofdmaaltijd namen in plaats van de avondmaaltijd. Daarnaast verbeterde de nuchtere insuline spiegel en ook verbeterde de insulineresistentie.

Madjd A. et al. Benefical effect of high energy intake at lunch rather than dinner on weight loss in healthy obese women in a weight loss program: a randomized clinical trial. Am. J. Clin. Nutr. 2016