Heerlijke quiche met verse aardbeien, feta, yoghurt en slagroom?

Dit is echt een combinatie van ingrediënten die je niet meteen bij elkaar zou verwachten. En uiteindelijk met maanzaad bestrooien? Als het aardbeienseizoen is begonnen, zijn aardbeien natuurlijk heerlijk om vers te eten. Maar wil je eens wat anders doen met aardbeien, dan is deze quiche een echte traktatie!

Enkele ditjes en datjes over aardbeien

De aardbei is een besvrucht en staat in de Schijf van Vijf. In Nederland worden er maar liefst 40 duizend ton aardbeien per jaar geteeld! En niet verwonderlijk wordt dit voor het grootste deel in kassen gedaan. We zijn namelijk dol op de aardbei, want ze staat op de vijfde plek van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Ze bevatten erg veel vitamine C en ze dragen bij aan de inname van foliumzuur. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën.

Soorten aardbeien

Er zijn tegenwoordig erg veel soorten aardbeien. De Ostara, Pineberry, Frambozenaardbei, bosaardbei, klimaardbei en nog veel meer soorten. Ze smaken ook echt verschillend en zien er anders uit van kleur en vaak ook grootte. Het is erg leuk om ze zelf te telen en de verschillende smaken te ervaren.

Personen:

2

Bereidingstijd:

45 minuten (inclusief baktijd)

Ingrediënten:

  • 1 vel      Zandtaartdeeg
  • 100 gr.   Feta
  • 1 dl.       Griekse yoghurt (vetarm)
  • 2            Eieren (middelgroot)
  • 1 el.       Slagroom
  • 1 bakje  Aardbeien
  • 2 el.       Maanzaad
  • 2 takjes Mint
  •               Melk (om te bestrijken)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet 2 quichevormpjes van 10 cm doorsnede (met losse bodem) in met boter.
  • Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en snijd er ronde lapjes van ongeveer 14 cm uit.
  • Bekleed de vormpjes met het deeg en druk het deeg goed in de rand.
  • Snijd het deeg langs de bovenkant glad af.
  • Bestrijk het deeg met melk en bedek het met aluminiumfolie.
  • Vul de vormpjes nu met droge bonen.
  • Bak de deegbakjes 20 minuten tot het deeg blazen gaat vormen.
  • Verwijder de bonen en folie.
  • Pureer de feta, yoghurt, eieren en slagroom tot een romige massa.
  • Vul de deegbakjes hiermee en bestrooi met maanzaad.
  • Zet ze weet 20 minuten in de oven tot de vulling stevig is.
  • Verdeel de aardbeien op de snijkant cirkelgewijs op de roomvulling en zet ze nog even onder de grill tot het fruit sap gaat vormen.
  • Garneer voor serveren met een takje munt.

Tip:

  • Maak zelf een korstdeeg en gebruik een grotere hoeveelheid. Vries deze in, zodat het deeg klaar voor gebruik is. Altijd makkelijk om tijd te besparen.
  • Gebruik in plaats van aardbeien ook eens rode of blauwe bessen of frambozen. Dat gaat ook heel goed samen.
  • Bestrooi nog even met wat kaneelpoeder voor de smaak en het zicht.

Misschien is dit recept ook interessant?

Frans nagerecht: Clafoutis met fruit

Lees verder

220317

 

Ook interessant?

Share This