Hoe stevia de bloedsuikerspiegel controleert?

Wetenschappers van de Universiteit Leuven in België hebben ontdekt dat stevia een eiwit stimuleert dat belangrijk is voor onze smaakbeleving en voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Door de resultaten van dit onderzoek zijn er nieuwe perspectieven voor de behandeling van diabetes.

Wat is stevia?

Stevia is een zoetstof die gemaakt wordt van een stevia plant. Het is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Op etiketten is het terug te vinden als E960. Het wordt in Zuid Amerika al eeuwenlang als zoetstof gebruikt en wordt gezien als een veilige zoetstof. Zolang het onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft.

Ionenkanaal TRMP5

De experimenten hebben aangetoond dat actieve bestanddelen van het stevia-extract de werking versterken van het ionenkanaal TRMP5. Dit is een eiwit dat als een soort microscopische sluis dienst doet, waardoor miniscuul kleine deeltjes de cel in en uitstromen. En de TRMP5  is essentieel voor de smaakperceptie van zoet, bitter en umami op de tong. Stevia bevat het stofje steviol, dat ervoor zorgt dat het de aanmaak van TRMP5 stimuleert. Dit verklaart de enorm zoete smaak van stevia en de bittere nasmaak.

Invloed op pancreas

Ook zorgt dit ionenkanaal voor dat de pancreas voldoende insuline afscheid. Dit voorkomt hoge bloedwaarden en de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze aandoening kan ontstaan als de pancreas te weinig insuline afgeeft. Vaak ontstaan door een ongezonde leefstijl.

Bescherming tegen diabetes type 2

Het blijkt nu uit de experimenten dat de bescherming tegen abnormaal hoge bloedwaarden en diabetes te danken is aan aan het stimuleren van TMRP5 met steviabestanddelen. Dit opent nieuwe wegen in het ontwikkelen van nieuwe behandelingen om diabetes te voorkomen en te behandelen. Maar zal dit nog een lange weg te gaan hebben.

Misschien is dit ook interessant om te lezen?

Suiker past niet in een gezonde leefstijl?

Lees verder

17.4.6.3

Bron: VoedingNU april 2017