Hoge bloeddruk is een bedreiging voor het brein als je ouder wordt

Door hoge bloeddruk heb je meer kans op een beroerte. Maar daarnaast richt hoge bloeddruk vaak ook onmerkbare hersenschade aan. En deze kunnen de geestelijke capaciteiten onderdrukken. Er wordt weleens gezegd: vandaag een hoge bloeddruk, morgen geheugenverlies. Want recent onderzoek heeft aangetoond dat een hoge bloeddruk niet alleen in verband staat met beschadigd hersenweefsel. Maar ook met cognitieve achteruitgang en vasculaire dementie. Dit laatste betekent dat er achteruitgang is van onder andere het geheugen, als gevolg van vaatbeschadiging of mini-beroertes.

Hoge bloeddruk laat de hersenen slinken

Hoge bloeddruk kan ook versnellen dat hersenen slinken. Volgens onderzoekers van het National Institute on Aging kan dit de intellectuele aftakeling helpen verklaren. Deze aftakeling is kenmerkend voor de achteruitgang van de hersenen op latere leeftijd. Zij gebruikten hersenscans en neuropsychologische tests om mensen in de leeftijd van 56 tot 84 jaar te bestuderen, van wie sommigen een hoge en anderen een normale bloeddruk hadden. Daarbij ontdekten ze opmerkelijke hersenverschillen. Ook al had geen van de patiënten met een hoge bloeddruk ooit een beroerte gehad. De scans lieten namelijk zien dat door hoge bloeddruk er een verhoogde afsterving te zien was van bepaalde hersendelen. Deze hersendelen hebben een belangrijke functie voor het geheugen en het bestuderen van taal. De patiënten met een hoge bloeddruk scoorden namelijk lager bij de taal- en geheugentests dan de mensen van dezelfde leeftijd met een normale bloeddruk. En het effect verergerd naarmate de leeftijd toeneemt.

Mensen met een hoge bloeddruk hebben 4x zoveel kans op een beroerte

Dr. Philip Wolf (hoogleraar neurologie, Boston University) is deze stelling toegedaan,. Nadat hij veel onderzoek heeft verricht onderzoek. Onderzoekers binnen de Boston University hebben het volgende geconcludeerd in een studie van 566 mensen over een periode van 40 jaar. De helft van de beroertes die optrad, waren bij mensen met een normale bloeddruk (130-139 mmHg systolisch) of iets verhoogde bloeddruk (140 -159 mmHg systolisch). Dus zelf een kleine verhoging van de bloeddruk kan de kans een beroerte versnellen!

Pak hoge bloeddruk op tijd aan!

Overleg met een huisarts en onderzoek wat er met medicijnen en/of voeding te behalen valt in het verlagen van een hoge bloeddruk. Dat is in ieder geval kwaliteitswinst. Zelf eten bereiden zonder prefab producten te gebruiken, kan enorm helpen om de zoutinname per dag te verlagen

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Gezonder kiezen met EtiketWijzer app

17.3.3.4