Stevige stamppot van knolselderij, spruiten, spekjes en ui

Een stampotje dat nu eens niet bestaat uit aardappelen en toch heel lekker smaakt. Knolselderij en spruiten zitten vol vitamine C, dus dat is ook meegenomen. En de ui en spekjes zorgen net even voor een lekkere ‘bite’ in combinatie met een pittigere smaak.

Enkele ditjes en datjes over knolselderij

Knolselderij is familie van de wortel. En je kunt deze eigenlijk heel goed vervangen voor een aardappel. Natuurlijk is de smaak anders dan van een aardappel, maar dat mag de pret niet drukken. Want er zitten veel verschillende vitamines is, waarvan vitamine K het meest. Ook bevat knolselderij veel vezels. Nog een reden om er lekker van te genieten.

Enkele ditjes en datjes over spruitjes

Deze minikooltjes zitten boordenvol vitamine C. Zelfs meer dan er in sinaasappels zit! Maar niet iedereen is dol op spruitjes. Kook ze daarom niet te lang of stoom ze tot ze beetgaar zijn. Dan voorkom je de zware ‘zwavel-lucht’ en de zware smaak. Door een stuk ui mee te koken of wat melk aan het kookwater toe te voegen, voorkom je ook de zwavelgeur.

Aantal personen :

4

Bereidingstijd :

30 minuten

Ingrediënten:

  • 750 gr Knolselderij
  • 750 gr Spruiten
  • 2         Grote uien
  • 200 gr Magere spekblokjes
  • 75 gr   Roomboter
  •            Peper
  •            Zout
  •            Nootmuskaat

 Bereiding:

  • Schil de knolselderij en snijd deze in stukken en kook in 20 minuten gaar.
  • Maak de spruiten schoon en kook deze apart van de knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar (beet-gaar.)
  • Snijd de uien in dunne ringen.
  • Zet de pan met spekblokjes op een laag vuurtje en bak deze rustig tot ze knapperig zijn.
  • Dit kun je doen, terwijl de groenten op het vuur staan.
  • Haal de spekjes uit de pan en bak in het resterende vet de ui-ringen gaar.
  • Giet de knolselderij en spruiten af en laat ze even uitstomen.
  • Stamp dan de groenten met een stamper fijn tot een puree en voeg daarna de uien, peper, zout, nootmuskaat en de spekjes toe.

Misschien is dit recept ook interessant?

Maaltijdsoep van boerenkool en knolselderij

Lees verder

020117