Koffie-dadeltaart: stevig lekker en verantwoord?

Deze koffie-dadeltaart is echt bijzonder. Allereerst omdat de suiker door dadels en honing is vervangen. Daarnaast is de combinatie koffie, dadels en honing met specerijen en sinaasappelrasp echt heerlijk. Door de stevige vulling van de dadels en honing, is een klein plakje al voldoende om van alle smaken te genieten. Waarschijnlijk vult deze koffie dadel-taart snel en geeft een langdurige vulling. Dit komt door het volkoren speltmeel en de vezels uit de dadels. En gelukkig kun je deze taart makkelijk in een afgesloten doos bewaren om er nog langer van te genieten. Dus verantwoord? Jazeker, als je jezelf tot een plakje beperkt en er bewust van geniet.

Enkele ditjes en datjes over dadels

Weet je dat dadels aan een dadelpalm groeien en dat ze oorspronkelijk uit Egypte komen?  En dat ze veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten bevatten. Wat zijn fytonutriënten? Deze organische stoffen komen in plantaardig voedsel voor en kunnen een bevorderend effect op onze gezondheid hebben. Enerzijds weten we dat ons lichaam zonder deze stoffen kan, maar dat ze ook een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren. Anderzijds zitten dadels vol met voedingsvezels en vruchtensuikers, die we wel kunnen gebruiken. Daardoor kun je ze probleemloos als suikervervanger gebruiken. Alleen is het beter vanwege de hoeveelheid vruchtensuikers er niet teveel op een dag te eten.

Enkel ditjes en datjes over koffie

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Ze worden eerst gedroogd en daarna gemalen. Maar hoe zit dat nu met de gezondheid? Wat is het verschil met cafeïne vrije koffie?  En wat adviseert de gezondheidsraad?

Lees verder

Taart:

20 cm Springvorm

Bereidingstijd:

30 minuten

Baktijd:

35 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr.   Medjouldadels (ontpit en gehalveerd)
  • 250 ml.  Sterke koffie
  •   75 gr.   Roomboter (gesmolten)
  •     3 el.  Rauwe honing
  •     1       Ei
  •     1       Sinaasappel (rasp)
  • 275 gr.  Volkoren Speltmeel
  •     2 tl.   Wijnsteenbakpoeder (natuurwinkel)
  •     1 tl.   Kaneel
  •  1/2 tl.   Gemberpoeder
  •  1/2 tl.   Versgeraspte nootmuskaat

Bereiding:

  • Week de dadels met de koffie (15 minuten).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Meng in een kom de boter, honing en het ei.
  • Schep de sinaasappelrasp, het meel, het bakpoeder, de gemberpoeder en het nootmuskaat door elkaar in een andere kom.
  • Zeef de dadels uit de koffie.
  • Voeg de koffie en het boterei-mengsel toe aan het meel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Roer dan de dadels erdoor heen.
  • Doe het beslag in de springvorm en zet de taart 35 minuten in de oven.
  • Laat de taart na het bakken op een rooster afkoelen.

Tip:

  • Als je de taart is na het afkoelen heel dun met abrikozenjam bestrijkt, krijgt deze een mooie glans.
  • Versier eventueel met pecan of ander noten.

Misschien is dit recept ook interessant?

Clafoutis met fruit

Lees verder

250317