Is koolhydraatarme pizza van amandelmeel lekker?

Deze keer een pizza bereiden zonder tarwebloem? En waarom dan een Koolhydraatarme pizza van amandelmeel met brie? Natuurlijk is dit goed te verantwoorden binnen een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet. Maar moet dit de enige reden zijn? Welnee, het is erg lekker en variëren in je gerechten is goed. En passen amandelen ook nog eens heel gezond binnen je alledaagse voedingspatroon.

Enkele ditjes en datjes over amandelen

We weten dat noten goed zijn voor de gezondheid. En dat ze passen binnen de Schijf van Vijf. Maar iedere noot heeft natuurlijk zijn eigen specifieke samenstelling. In amandelen zit bijvoorbeeld veel vitamine E en mangaan. Bovendien is vitamine E een belangrijke anti-oxidant. Want deze beschermt de cellen, de celwand, de bloedbaan en weefsel. Hierdoor voorkomt vitamine E namelijk dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Dus dit betekent dat amandelmeel ook een bijdrage levert aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Enkele ditjes en datjes over brie

Brie is een zachte Franse schimmelkaas. En de originele brie wordt van gepasteuriseerde of rauwe koemelk gemaakt. Deze specialiteit was al in de tijd van Karel de Grote bekend! Omdat brie wat zachter van smaak is dan camembert is ze bij veel mensen wat geliefder dan camembert. Ondanks de schimmelkorst, kan de korst gewoon gegeten worden. Maar brie is een van de vetste kazen die er is! Dus let op dat je er niet teveel van eet. Want er zitten veel verzadigde vetten in. Ook bevat brie veel zout. Desondanks kun je echt weleens brie eten, maar eet brie bewust, neem niet teveel en geniet er dan ook van!

Personen:

4

Ingrediënten overig:

  • 4el       Pizzasaus (zelfgemaakt)
  • 1          Pizzabodem (zelfgemaakt)
  • 4          Plakken gerookte zalm
  • 10        Snoeptomaatjes (in vieren gesneden)
  • 150 gr  Brie (in plakken gesneden)
  •             Peper (chili)
  • 1 teen  Knoflook (of 1 tl knoflookpoeder)
  •             Verse bacilicum
  •             Eventueel een paar olijven

Ingrediënten pizzabodem: 

  • 24 cm   Bakvorm
  •               Bakpapier
  • 100 gr.  Amandelmeel
  •   50 gr.  Roomkaas
  •     4        Eieren
  •     1 tl.   Oregano/salie/rozemarijn-mengsel
  •  1 teen  Knoflook (vers geperst of 1 tl. knoflookpoeder)
  •               Geen zout (de kazen bevatten voldoende zout)

Bereiding pizzabodem:

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en giet het mengsel in een bakvorm.
  • Bak ongeveer 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
  • Laat een beetje afkoelen en keer de bodem op een bord en daarna weer terug in bakvorm.
  • De bodem is nu klaar om belegd te gaan worden.

Ingrediënten saus:

  • ½        Rode ui (heel fijn gesnipperd)
  • 50 gr  Tomatenpuree
  • 1 teen Knoflook (vers geperste knoflook of 1 tl. knoflookpoeder)
  • 2 el.    Olijfolie
  •            Zwarte peper (naar smaak)
  • 50 ml  Room

Bereiding saus:

  • Fruit de uien en knoflook in de olie gaar.
  • Voeg de overige ingrediënten toe.

Bereiding totaal:

  • Besmeer de pizzabodem met de pizza-saus
  • Verdeel de zalm, tomaat, brie en de overige ingrediënten hier overheen.
  • Bak de pizza in 5-8 minuten in een op180 graden voorverwarmde oven.

Tip:

  • Maak meer bodems tegelijk en snijdt ze na het bakken in vieren.
  • Vries de delen apart in.
  • Bak de bevroren bodem met enkele minuten extra baktijd.
  • Vervang de basilicum en beleg royaal met rucola.

Misschien is dit recept ook interessant?

Wintercompote met pruimen, abrikozen, peer en appel met noten.

Lees verder

251216