Lekker om op je brood te smeren tijdens de lunch

Kruidenboter met knoflook proeft heerlijk op je brood tijdens de lunch. Eigenlijk heb je met lekker brood en kruidenboter nog wat rauwkost of gegrilde groenten nodig om een volledige lunch te hebben. Als je de kruidenboter in het vooruit maakt en zorgt dat je groenten over hebt van je avondmaaltijd, is je lekkere lunch in een handomdraai gemaakt. Maak het jezelf makkelijk door wat vooruit te plannen en meer groenten klaar te maken dan je meteen op kunt eten. En kruidenboter blijft in de koelkast een week houdbaar. In een weekend kun je deze alvast klaar maken om door de week te gebruiken. Smeer de boter dun op je brood in verband met het hoge gehalte aan vet. Daarnaast zorgt de hoeveelheid kruiden al snel voor een heerlijke smaak en heb je niet veel nodig om dit te proeven. Genieten dus.

Enkele ditjes en datjes over roomboter

Roomboter is eigenlijk gewoon het smeerbare vet wat van de melk is gemaakt. Omdat er veel verzadigd vet in zit staat deze niet in de Schijf van Vijf. Roomboter bevat vitamine A, D, en E en bestaat voor 80-90% uit vet. Omdat er veel melk nodig is om roomboter te maken, is de milieubelasting hoog.

Enkele ditjes en datjes over vet

Je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten als je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Plantaardige vetzuren zoals bijvoorbeeld olijfoliën zijn dus beter dan roomboter. Roomboter bevat namelijk veel verzadigde vetzuren. LDL-cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren helpen om het LDL-cholesterol gehalte te verlagen. En omega-3 vetzuren uit visolie verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten. Dus afwisseling in het gebruik van verschillende vetten is zeker aan te bevelen.

Bereidingstijd:

15 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr.       ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 1/2  bosje  verse peterselie (fijngesneden)
  • 1/2  bosje  verse bieslook (fijngesneden)
  • 2     tenen  knoflook (geperst)
  • 1/2              citroensap
  •                     peper (versgemalen)

Bereiding:

  • Voeg alle ingrediënten (behalve de citroensap en peper) bij elkaar en prak met een vork alles door elkaar.
  • Als er een smeuïg mengsel is ontstaan voeg je de citroensap en peper naar smaak toe.

Tip:

  • Vervang de peper door verse chili-stukjes en kerrie.
  • Vervang de peterselie en bieslook door verse koriander.

Misschien is dit ook een interessant recept?

Geroosterde paprika-aubergine spread: mild of pittig

Lees verder

 

011318