Wat is kurkuma?

Het zijn allemaal verschillende namen voor de van oorsprong uit India afkomstige curcuma longa. En het is een specerij dat gemaakt wordt van de wortel van de plant en een vast bestanddeel van kerriepoeder. Deze wortel wordt ook wel Indiase saffraan genoemd, omdat het de kerriepoeder geel kleurt. De smaak is mild bitter. Waarschijnlijk zal het niemand verbazen dat het op gember lijkt en dan deze wortel daar dan ook familie van is.

Waar kun je het kopen?

In steeds mer supermarkten kun je verse kurkuma wortels kopen, maar in gedroogde vorm is het heel eenvoudig tussen de specerijen te vinden. En heel betaalbaar.

Waarom staat kurkuma nu zo erg in de belangstelling?

Er worden erg veel onderzoeken verricht naar de gezondheidsvoordelen die kurkuma oplevert. Omdat er nog veel onduidelijk is en kurkuma in Azië al eeuwenlang als medicijn. Daar wordt ze gebruikt vanwege de genezende werking bij ontstekingen. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het clinical Nutrition Journal blijkt dat de bloedwaarden van mensen met een metabool sydroom sterk verbeterden als ze elke dag een theelepel kurkemapoeder namen. Maar ook darmklachten, huidaandoeningen, menstruatieklachten, reageren goed op curcemine. Dit is een bestanddeel in kurkema wat tot de antioxidanten behoort en een ontstekingsremmende werking heeft.

Kurkema wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de stof piperine in peper, de opname van curcumine in je lichaam 100 keer versterkt. Dus een combinatie van deze twee is prima om de opname te verhogen. ook lost curcumine goed op in vetten. Wat makkelijk is met het toevoegen tijdens het koken.

Hoe te eten of te drinken?

  1. Je kunt een thee maken van deze wortel. In combinatie met gember, zwarte peper en citroensap. Dit heeft een heel eigen smaak en is niet voor iedereen weggelegd. Maar misschien de moeite waard om het toch eens een keer te proberen, voordat je nee denkt
  2. Een kop groene thee zetten en wat kurkema hieraan toevoegen
  3. Een eitje bakken en op smaak brengen met koenjit en curry bijvoorbeeld
  4. Aan rijst toevoegen en op deze manier ook een mooie gele rijstkleur krijgen
  5. Eigenlijk is de smaak aan veel soepen en sauzen  (mayonaise, mosterd en yoghurt) toe te voegen, uitproberen is de beste manier

17.3.3.3

Bron: Journal 2012; 11: 7986-; 15 EM)