Krijgen kinderen een lagere BMI door het drinken van volle melk?

Ja, kinderen die volle melk drinken hebben een lagere BMI en hogere vitamine D spiegels, dan kinderen die halfvolle melk drinken. Deze bevindingen vonden Canadese onderzoekers in een studie onder 2745 kinderen van 1-6 jaar. Maar hoe zit dat dan? Want wij hebben van onze ouders geleerd dat het beter is voor de gezondheid om halfvolle melk te drinken. Dit roept vragen op.

Advies in Nederland is magere of halfvolle melk

In Nederland en ook andere landen, adviseren het drinken van magere en halfvolle melk om overgewicht juist tegen te gaan. Dit is verwarrend, omdat de resultaten van dit onderzoek juist wijzen op een tegengesteld effect. Waardoor kan het dan toch dat dit onderzoek wat anders aangeeft en juist wel voor een lagere BMI zorgt?

Verklaring voor de lagere BMI

Een verklaring hiervoor kan liggen dat door het hogere vetgehalte zorgt voor meer verzadigingsgevoel. Dus wordt er minder voedsel of drank ingenomen, doordat je minder eetlust hebt. Een andere verklaring is, dat de kinderen die te zwaar zijn sneller kiezen voor magere of halfvolle melk. Simpelweg,  omdat deze minder calorieën bevatten. Dit omgekeerde verband zou de resultaten in de Canadese studie kunnen verklaren.

Onderzoek

Er is uit deze studie dan ook niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is en vraagt daarom om meer studies. Zodat in de toekomst meer duidelijk wordt. Interessant is het zeker!

Enkele weetjes over koemelk

Een koe geeft gemiddeld 20 liter melk per dag. Melk bevat enkele waardevolle voedingsstoffen. In grote delen van Azië wordt geen koemelk gedronken. Niet iedereen kan koemelk verdragen vanwege de eiwitten of suikers.

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Gezonde schoolweken: langdurig effect tegen obesitas?

Lees verder

17.4.1.1
Vanderhout SM, et.al;TARGet Kids!Collaboration Relation between milk-fat percentage, vitamin D and BMI score in early childhood. Am J Clin Nutr. 2016. pii ajcn 139675