Verborgen dikmakers verdienen meer aandacht?

Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Zij heeft tijdens een congres Arts & Voeding dit onderwerp toegelicht. Verborgen dikmakers zijn minder gangbare factoren die bijdragen aan overgewicht. Deze zijn vaak weinig bekend bij huisartsen en medisch specialisten. Maar ze verdienen meer aandacht, aldus van Rossum.

Wat zijn de verborgen dikmakers?

Er zijn diverse soorten verborgen dikmakers. En Dr. van Lieshout komt ze zeker tegen in haar praktijk. Wat zijn dan de verborgen dikmakers? Genetische aandoeningen is daar één van, in het bijzonder de eetregulatie. Dan heb je een onverzadigbare honger en vaak is er al op erg jonge leeftijd overgewicht. Zo’n 0,5 tot 6 procent van de mensen met obesitas heeft zo’n genmutatie. Een andere en ook zeer onbekende dikmaker, zijn bepaalde samenstellingen van medicatie.

Waarom moet hier meer aandacht voor komen?

Omdat ze patiënten krijgt die die worden beoordeeld op een karakterzwakte en obees zijn door een biologische basis. Deze mensen hebben vaal alles gedaan en geprobeerd, maar niets helpt. Helaas werkt minder eten en meer bewegen niet voor iedereen. Ook deze groep mensen verdienen het om geholpen te worden. Maar dan moet er ook meer bekendheid komen voor deze problematiek.

Veel eten is niet de enige oorzaak voor obesitas

Er spelen veel meer zaken mee die obesitas kunnen veroorzaken en het is een complex probleem. Vragen over het slaappatroon, afkomst, medicijngebruik, stemming en opleiding worden gesteld om dikmakers bloot te leggen. Het is een heel complex probleem waar nog veel onderzoek naar verricht moet worden.

Kortom

Naast een ongezonde leefstijl, psychosociale en culturele factoren, is het belangrijk om ook oog te hebben voor deze verborgen dikmakers. Dit biedt aanknopingspunten voor effectievere behandeling van obesitas, aldus Liesbeth van Rossum.

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Vet is slecht, want van vet wordt je dik

Lees verder

17.2.1.2

Bronnen: Medisch Contact16-6-2016 – NRC.nl 15-07-2016

Lees verder

17.2.1.2