Minder buikvet laat bloedvaten beter functioneren!

We weten dat abdominale obesitas AO = zwaarlijvige buikomtrek, een ongunstig effect heeft op hart- en vaatziekten. Maar uit dit onderzoek weten we nu dat gewichtsverlies helpt de bloedvaten beter te laten functioneren!  De resultaten van dit Nederlands onderzoek zijn afgelopen januari gepubliceerd in het aanzien hebbend tijdschrift ‘The American Journal of Clinical Nutrition’.

Hoe hebben de onderzoekers deze studie opgezet?

De onderzoekers hebben 54 mannen met AO (middelomtrek 102-110 cm ) gevolgd en vergeleken met 25 gezonde mannen zonder AO (middelomtrek kleiner dan 94 cm). De ene heft van de mannen met AO volgden 4 tot 5 weken een sterk caloriebeperkt dieet dat bestond uit vloeibare maaltijdvervangers (500 kcal/dag) en eventueel 250 gr. groente of fruit (behalve bananen). Daarna volgden ze 1-2 weken een energiebeperkt dieet (1000 kcal/dag). En de laatste week – 2 weken, was de energie-inname gelijk aan de energiebehoefte. De andere helft van de mannen met AO veranderde niets aan hen voeding. Aan het begin van de studie werd er bloed afgenomen en werden er diverse metingen verricht die de binnenkant van hart-, bloed- en lymfevaten bepalen.

Wat zijn de voordelen van minder buikvet?

Aan het einde van de studie was het gemiddelde gewichtsverlies 10,3 kg. En bij bijna iedereen was de middelomtrek verminderd tot onder de 102 cm. Het viscerale vet dat zich in de buik bevindt in de romp en tussen de organen, was met 0,85 liter afgenomen. Zoals verwacht, daalde de bloeddruk en verbeterde we verschillende risicofactoren; glucose, insuline, totaal en LDL-cholesterol, trygliceriden en HOMA-IR. Maar opvallend was dat ook de vaatfuncties verbeterden en aan aantal markers voor de functie van de binnenzijde van de hart-, bloed-, en lymfevaten. De markers voor laaggradige ontstekingen verbeterden niet. En aan het einde van het afslankprogramma was het risicoprofiel op hart- en vaatziekten vergelijkbaar met die van de deelnemers zonder AO.

Meer weten over visceraal vet?

Waarom is buikvet dan zo ongezond?

Lees verder

Conclusie

Gewichtsverlies kan naast de risicofactoren voor hart- en vaatziekten ook de functie van de bloedvaten verbeteren. Wat pleit voor het meten van de middelomtrek om gezondheidsrisico’s beter in te schatten.

Misschien is dit artikel ook interessant om te lezen?

Vet is slecht, van vet wordt je dik.

Lees verder

17.4.5.3

Bron: JorisPJ. et al. Diet-induced weight loss improves not only cardiometabolic risk markers but also markers of vascular function: a randomized controlled trial in abdominally obese men. Am J Clin Nutr. 2017 Jan, 105(1):23-31