Waarom zou je zelf geen mueslireep kunnen maken?

Tja, een mueslireep is snel gekocht en ze worden in veel soorten en ‘maten’ aangeboden. Dat is verleidelijk, maar best kostbaar voor je portemonnee. Waarom maak je deze dan niet zelf? Het is niet moeilijk en na een paar keer oefenen ga je lekker experimenteren met de hoeveelheden en samenstelling van de inhoud. Wanneer je muesli in de winkel kant en klaar koopt is de kans groot dat er zout en suikers aan toegevoegd zijn. En er bestaat de kans dat je de verhouding van de ingrediënten niet echt lekker vindt. Dus uiteindelijk is het goedkoper en je weet welke producten je gebruikt en in welke verhoudingen. Het is bovendien lekker en gezond!

Enkele ditjes en datjes over dadels

Weet je dat dadels aan een dadelpalm groeien en dat ze oorspronkelijk uit Egypte komen?  En dat ze veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten bevatten. Wat zijn fytonutriënten? Deze organische stoffen komen in plantaardig voedsel voor en kunnen een bevorderend effect op onze gezondheid hebben. Enerzijds weten we dat ons lichaam zonder deze stoffen kan, maar dat ze ook een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren. Anderzijds zitten dadels vol met voedingsvezels en vruchtensuikers, die we wel kunnen gebruiken. Daardoor kun je ze probleemloos als suikervervanger gebruiken. Alleen is het beter vanwege de hoeveelheid vruchtensuikers er niet teveel op een dag te eten.

Personen:

Meerdere repen

Bereidingstijd:

20 minuten

Diepvriestijd:

120 minuten

Ingrediënten:

  • 50   gr      Amandelen (ongezouten)
  • 50   gr      Hazelnoten (ongezouten)
  • 75   gr      Macadamia’s (ongezouten)
  • 100 gr      Pruimen (gedroogd)
  • 150 gr      Dadels (gedroogd)
  • 1 el          Havervlokken
  •                 Honing (beetje)
  •                 Rozijnen (paar)

Bereiding:

  • Hak in de blender de noten fijn.
  • Hak in de blender de dadels en pruimen fijn.
  • Bedek een bakblik met  een stukje bakpapier
  • Schep het dadel, pruimen mengsel in een rechte vorm hierop en druk goed aan.
  • Meng  de havervlokken, rozijnen en een beetje honing door het notenmengsel.
  • Verdeel het notenmengsel over de dadel, pruimenpasta en druk goed aan.
  • Plaats dit voor 2 uur in de vriezer.
  • Snijd daarna de plak met een nat mes in repen.
  • Bewaar de repen in de koelkast.

Tip:

  • Deze repen zijn makkelijk vooruit te maken, zodat je ze ook als lunch kunt meenemen of tussendoortje.
  • Varieer eens met andere noten en verhoudingen.
  • Maak de bodem een keer van gedroogde abrikozen of van vijgen.
  • Het is ook lekker om de bodem in gesmolten pure chocolade te dopen.

Misschien is dit ook een interessant recept?

Stevige koffie-dadeltaart

Lees verder

290317