Natuurlijke vitamines zijn beter dan supplementen?

Tegenwoordig staan er schappen vol met vitaminen supplementen. In de afgelopen eeuw zijn wetenschappers er in geslaagd om vitamines uit de voeding te isoleren en na te maken. Het gaat in supplementen om concentraties hoeveelheden van geïsoleerde vitamines, waarvan de meeste synthetisch zijn. Daarnaast is er ook er veel kennis over, hoe de vitamines stabiel bewaard kunnen worden. Waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn in vormen van supplementen. De natuurlijke structuren van vitamines verschillen niet met de structuren van de synthetische vitaminen. Behalve bij foliumzuur.

Het voorbeeld van het veelgebruikte supplement vitamine B12

Hoe zit dat met het supplement vitamine B12 ? Hiervan is bekend dat veel ouderen een tekort aan vitamine B12 hebben. En dat zij zelfs vitamine B12 injecties nodig hebben om deze tekorten aan te vullen. Vitamine B12 is belangrijk bij de aanmaak van bloed en bij verschillende hersenfuncties. Een verminderde opname van vitamine B12 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak is, dat er in het lichaam te weinig van het stofje ‘intrinsic factor’ is. Dit stofje  zorgt voor de opname van vitamine B12 en wordt In de maag aangemaakt. Door ontstekingen kan de aanmaak hiervan worden tegengehouden. Medicijnen tegen diabetes kunnen ook een reden zijn van een tekort aan B12. Dit is een voorbeeld waarom er supplementen zoals vitamine B12 worden gebruikt.

Hoe zit het dan met vitamine D?

Want het voedingscentrum zegt dat als je gezond eet, je nog niet altijd genoeg vitamine D binnen krijgt?

Lees verder

Conclusie

in principe is de werking van een supplement hetzelfde als die van een natuurlijke vitamine uit de voeding. Vitamines in de voeding zijn bij een normale behandeling over het algemeen stabiel genoeg om de weg van de winkel naar het bord te overleven. Natuurlijk zijn er wel redenen waarom natuurlijke vitamines verloren gaan. Zoals het het te lang blootstellen aan zuurstof of aan licht. Maar ook door te hoge temperaturen. Gelukkig kunnen we daar meestal rekening mee houden. En zijn er ook supplementen te koop om aan te vullen.

Misschien is dit ook interessant om te lezen?

Schijf van Vijf: wat is er nieuw?

Lees verder

17.1.3.3