Is oosterse witte bonensoep met kokosmelk een lekkere combinatie?

Niet voor niets wordt er vanuit de Gezondheidsraad geadviseerd om twee keer per week peulvruchten te eten. Met dit recept is het zelfs voor de niet-liefhebbers een ‘peuleschil’ om toch witte bonen te eten. Zachte en romige smaken met kerrie. Misschien ga je witte bonen als niet lief-hebber waarderen door dit recept?

Enkele ditjes en datjes over witte bonen

Witte bonen behoren tot de peulvruchten. Ze zijn erg makkelijk te bereiden en heerlijk om te eten. Bovendien helpt het om je LDL-cholesterol te verlagen. Wat weer goed is om je hart- en bloedvaten gezond te houden! Daarnaast bevatten ze veel eiwitten, vezels, vitaminen, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.

Enkele ditjes en datjes over peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine en witte bonen, kapusijners, borlotti (kievitsbonen), limabonen, linzen, erwten, kidneybonen en sojabonen. Ze zijn te koop in pot, blik of gedroogd. Afhankelijk hiervan kun je ze verder bereiden. Als je peulvruchten uit blik gaat eten, spoel ze dan goed af vanwege het zout. De voorkeur gaat uit naar gedroogde peulvruchten. Deze kun je weken en hebben dan een veel kortere kooktijd dan de ongeweekte bonen. Afhankelijk van de soort is de kooktijd verschillend en week je de bonen een dag voor gebruik, dan kost het je geen onnodige tijd en zul je ervoor beloond worden door de heerlijke smaak!

Personen:

6

Bereidingstijd:

  • 15 minuten zonder kooktijd
  • De kooktijd is afhankelijk van de weekheid van de bonen

Ingrediënten:

  • 500 gr.   Witte bonen (geweekt)
  • 1             Prei (in ringen gesneden)
  • 200 ml.  Kokosmelk
  • 2 liter     Groentebouillon
  • 1             Limoen (uitgeperst)
  • 6             Knoflooktenen (gesnipperd)
  • 1             Chilipeper (gesnipperd)
  • 6 cm.      Gemberwortel (geschild en geraspt)
  • 2 el.        Kerriepoeder (Indiaas)

 

Bereiding:

  • Week de witte bonen voor gebruik. Zet ze in een pan met koud water en laat minimaal een nacht weken. Gebruik een grote pan, omdat de bonen zwellen en tijdens het weken helemaal onder water moeten blijven staan. Zorg dat de bonen goed geweekt zijn, want dit scheelt in de duur van de kooktijd.
  • Vul een andere pan met de groentebouillon.
  • Giet de witte bonen na het weken af en voeg ze aan de groentebouillon toe.
  • Voeg de prei, knoflook, gember en chilipeper toe.
  • Laat alles op een zacht pitje garen.
  • Pureer met een staafmixer de ingrediënten tot een egale massa.
  • Voeg het limoensap, de kokosmelk en de kerrie toe en roer tot alles is verdeeld.

Tip:

  • Dien op met verse koriander of krulpeterselie.
  • Afhankelijk van de smaak en sterkte van de chilipeper, kun je deze soep pittiger maken.
  • Heel smaakvol en vullend als lunch. Door het hoge eiwitgehalte, zul je niet snel trek krijgen.
  • Makkelijk in te vriezen.

Misschien is dit recept ook interessant?

Viscurry: smaakvolle kabeljauw met kerrie

Lees verder

160517