Wanneer worden vitaminen en mineralen goed opgenomen?

Vitaminen en mineralen uit voeding kunnen door ons lichaam opgenomen en naar alle organen worden getransporteerd als de stofwisseling en de spijsvertering, met name de darmen, goed functioneren. Maar ja, eigenlijk moet dan alles ‘perfect’ verlopen. En dat gebeurt natuurlijk niet altijd. We zijn allemaal weleens ziek of hebben een verkoudheid. Of misschien speelt er een chronische ziekte een rol in het niet goed opnemen van vitaminen en/of mineralen. Zelf het gebruik van medicatie kan van invloed zijn op dit proces. Waar kunnen we dan het best op letten?

Goede combinaties van voedingsmiddelen

Eigenlijk is het allerbelangrijkste om te proberen bewust met onze leefstijl om te gaan. Gezonder te eten, voldoende te bewegen en zorgen dat er niet (teveel stress) is. En bij het gezonder eten is het daarom goed om ook te letten op de goede voedingsmiddelen en de samenstelling van de maaltijden. Dit is eigenlijk niet zo ingewikkeld in ons lans. Wij hebben zoveel supermarkten en winkels met een enorm gevarieerd aanbod in voedingsmiddelen, dat deze stap veel laagdrempeliger wordt.

Hoe kan goede combinaties in de praktijk toepassen?

Door steeds meer kennis te krijgen over voedingsmiddelen kan iedereen stap voor stap verbeteringen aanbrengen in zijn voedingspatroon. En gaan sommige combinaties en veranderingen daardoor als vanzelfsprekend. Hierdoor kan er een leefstijlverandering in stapjes worden toegepast. Tijd hiervoor nemen is daarom ook zeker de moeite waard.

Wat moet ik met alle informatie uit de media?

Tegenwoordig wordt er bijna iedere dag iets gepubliceerd over een voedingsmiddel. En komen er telkens weer nieuwe diëten met mooie namen. Wat is dit toch verwarrend! Want dan is bijvoorbeeld brood goed en dan is brood ineens slecht. Hoe dan ook, mijn advies is: laat u niet gek maken! Eet volgens de richtlijnen voor goede voeding en zorg dat u het plezier in zelfgemaakt eten krijgt. In verse producten en zelf bereid voedsel zitten veel vitaminen en mineralen. Blijf heerlijk variëren en neem de tijd om te genieten van gezond eten en doe dit samen met uw vrienden en familie.

Misschien is dit ook interessant om te lezen?

Gezonde schoolweken: langdurig effect tegen obesitas?

Lees verder   17.3.1.3