Een uitdagende pasta met ansjovis en artisjokken?

Misschien is het een uitdaging om pasta met ansjovis en artisjokken te eten? Is ansjovis in combinatie met artisjokken dan een ‘vreemde’ combinatie? Probeer het eens uit. Smaken verschillen, maar vooraf kun je soms niet  bedenken hoe lekker een anders dan anders combinatie kan zijn. Daarbij heb je bij dit recept een groot voordeel. Het bevat een royale dosis omega-3. Want wist je dat 30 gram ansjovis, 1 gram omega-3 bevat? Tegenwoordig zijn artisjokken ook het hele jaar door te verkrijgen in blik of pot. Vers zijn ze in de zomermaanden ook in steeds meer winkels te koop. Ga de uitdaging eens aan en probeer dit lekkere recept uit!

Enkele ditjes en datjes over ansjovis

Ansjovis wordt in diverse landen gebuikt als smaakmaker in wat flauw smakende gerechten. Er zijn wel 139 soorten ansjovis. Als je de ansjovis minder zout wilt laten proeven, dan kun je deze voor gebruik even in de een melk weken. Of spoel de ansjovis voordat deze wordt verwerkt, even met water as. Ansjovis bevat meervoudig onverzadigde vetzuren.

Enkele ditjes en datjes over artisjokken

Artisjokken hebben een vrij unieke smaak, die niet iedereen kan waarderen. Ze bevatten een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Oorspronkelijk komt de artisjok uit Ethiopië, maar tegenwoordig is Italië de grootste producent. Ze zijn makkelijk in blik of pot te verkrijgen, maar het is aan te raden om toch voor de verse artisjok te kiezen. Van de bladeren kun je thee maken en aan deze thee worden allerlei gezondheids voordelen toegedicht.

Personen:

2

Bereidingstijd:

20 minuten

Ingrediënten:

  • 4           Mini artisjokken
  • 1/2 tl.    Witte wijnazijn
  • 175 gr.  Lintpasta
  • 50 gr.    Boter
  • 3  plk.   Magere spek (in smalle reepjes gesneden)
  • 1 teen   Knoflook (dunne plakjes gesneden)
  • 50 gr.    Ansjovis uit blik of pot
  • 2 el.       Parmezaanse kaas (vers geraspt)

Bereiding

  • Laat de ansjovis 5 minuten in melk weken en spoel ze daarna af.
  • Knip de punten van de artisjokken (verse), snijd de steel eraf en snijd ze vervolgens in vieren.
  • Leg de artisjokken in een pan en overgiet ze met water en azijn.
  • Laat de artisjokken 6 minuten koken.
  • Haal ze uit de pan, bewaar het water en houd ze warm.
  • Kook de pasta in het artisjokken-kookvocht gaar.
  • Verhit intussen in een koekenpan de spekreepjes met de knoflook.
  • Meng de speken de knoflook door de afgegoten pasta.
  • Schik de artisjokken-hartjes erop en verdeel de ansjovis erover.
  • Bestrooi met parmezaan.

Tip

  • Vervang de artisjokken eens door champignons en vervang de helft van de ansjovis door katenspek. Hierdoor is het ineens een ander recept, maar voor de niet artisjok-liefhebbers misschien ook lekker.

Misschien is dit recept ook interessant?

Griekse spinaziesoep met yoghurt

Lees verder

080317

Ook interessant?

Share This