Waarom zijn zalm en makreel zo rijk aan goede vetten?

Behalve dat de combinatie van de smaken makreel en zalm héél erg lekker is, zitten ze boordevol met goede vetten. Misschien kom je niet zo snel op het idee om deze twee soorten vis te combineren in een gerecht. Dan is dit misschien een recept om het eens uit te proberen. Een rokerige maaltijd in combinatie met het bitere van de grapefuit en het knapperige van de bonen. Ga de uitdaging aan!

Enkele ditjes en datjes over makreel

De makreel is een schoolvis die dicht onder het wateroppervlak zwemt. Ze komt voor in de Atlantische oceaan, Noordzee, Oostzee, Middelandse zee, en Zwarte zee. In de zomer trekt ze naar het Noorden en komt de makreel dicht aan de kust. Ze wordt tussen de 30 en 50 centimer lang. Het is een zeer vraatzuchtige vis die zich voedt met organismen die in plankton voorkomen. Dit zijn kleine kreeft-, en garnaalachtigen, slakjes en vislarven. Makreel is een populaire vis om te eten en ze wordt vaak gestoomd en gerookt aangeboden. Dit vanwege het feit dat het visvlees snel kan bederven. Ze bevat veel vitamine B12 en gezonde vetten. Daarnaast is makreel ook erg lekker van smaak. Al valt er over smaak niet te twisten.

Personen:

4

Bereidingstijd:

25 minuten

Ingrediënten:

  • 175 gr.    Pasta (volkoren)
  • 2              Courgettes (middelgroot, dunne plakken)
  • 150 gr.    Haricots verts (kleine stukjes)
  • 2 el.         Olijfolie
  • 1 el.         Lijnzaadolie
  • 1 dl.         Grapefruitsap (vers geperst)
  • 1              Grapefruit (partjes)
  • 300 gr.    Gerookte makreel (stukjes)
  • 100 gr.    Gerookte  zalm (fijngehakt)
  • 2 el.         Bladpeterselie (fijngesneden)
  • 2 el.         Bieslook
  • 2              Tenen knoflook (uitgeperst)
  •                 Peper (versgemalen)

Bereiding:

  • Bereid de groenten, vis, kruiden, knoflook en grapefruits voor.
  • Kook de pasta volgens het voorschrift op de verpakking beetgaar en giet af.
  • Vul een kleine pan met een laagje water en kook de courgette en haricots verts beetgaar.
  • Giet de groenten af en vermeng met de pasta.
  • Vermeng de oliën met de partjes grapefruit, de zalm en de makreel.
  • Voeg dit mengsel aan de pasta toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Bestrooi met peterselie en bieslook.

Tip:

  • Vervang de bieslook en peterselie door fijngesnipperde rozemarijn en thijm.
  • De vis kan ook door bijvoorbeeld gerookte forel worden vervangen om een ander gerecht te krijgen.
  • Makreel mengen wat mayonaise, peper, citroensap en groene kruiden. Dit mengsel samen met sla op een boterham is een heerlijke en gezonde lunch.

Misschien is dit recept ook interessant?

Pittige couscous met garnalen

Lees verder

190717

Ook interessant?

Share This