Waarom is deze pittige couscous met garnalen zo lekker?

Dit recept is waarschijnlijk zo lekker, omdat de pittigheid van de chilipeper zo lekker in evenwicht met de zuren van de vinaigrette en citroen is. Natuurlijk kun je de couscous ook minder pittig maken door minder chili te gebruiken. Maar let er dan wel op. dat je ook de hoeveelheid van de vinaigrette en citroensap vermindert. Want anders overheersen de zure smaken teveel. Tussendoor proeven, is aan te raden!

Hoe maak je vinaigrette?

Eigenlijk is vinaigrette een mooi woord voor dressing. Hoe maak je vinaigrette?

Lees verder

Enkele ditjes en datjes over garnalen

Er zijn wereldwijd meer dan 2000 soorten garnalen. Het zijn kleine kreeftachtige beestjes en ze leven vooral zomers dicht aan de kust. In de winter trekken ze dieper het water in. De verschillende soorten garnalen leven zowel in zoet als zout water en de meeste leven in zee. Garnalen en andere schaaldieren zijn licht verteerbaar en snel gaar. Daarnaast zijn ze ook het hele jaar verkrijgbaar. Ze zijn een goede leverancier van calclum, ijzer, jodium, zink en veel omega-3 vetzuren. Met de vitamine C uit de andere ingrediënten, worden de mineralen beter opgenomen. Gelukkig is de ongunstige werking op het bloedcholesterol ontkracht, zodat de liefhebber er van kan blijven genieten.

Personen:

4

Bereidingstijd:

20 minuten (Afhankelijk of je de garnalen zelf gaart en pelt)

Ingrediënten:

  • 600 gr.  Couscous (volkoren)
  •     4       Rode uien (gesnipperd)
  •     4       Knoflooktenen (gesnipperd)
  •     1       Chilipeper (gesnipperd)
  •     1       Komkommer (geschild, zonder kern en in langwerpige luciferreepjes gesneden)
  •     16     Cherrrytomaatjes (in kwarten)
  • 500 g.   Garnalen (gekookt en gepeld)
  •     8 el.  Vinaigrette
  •     3 el.  Citroensap (vers)

Bereiding:

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Was, schil en snijd de groenten.
  • Stoom en pel de garnalen of gebruik gegaarde garnalen.
  • Pers de citroen
  • Maak een eigen vinaigrette of gebruik onderstaand recept.
  • Voeg alle ingrediënten aan de couscous toe en meng luchtig.
  • Schep de vinaigrette en citroensap als laatste erdoor.
  • Zelf vinaigrette maken?

Lees verder

Tip:

  • Nog wat over van dit gerecht? Dan is het heerlijk om de dag erop het restant met wat Romeinse sla als lunch mee te nemen.
  • Vervang de bieslook eens door een handvol verse koriander en vervang de vinaigrette door kokosmelk en de rode peper door een ‘Madame jeanette’ peper.
  • Heerlijk in combinatie met een frisse groene salade.

Misschien is dit recept ook interessant?

Rijkelijk gevulde avocado met krab

Lees verder

290617