Spaghetti van courgette?

Het is erg makkelijk om een spaghetti van courgette te maken. Courgette is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. En het heel gemakkelijk omdat je met courgette eindeloos kunt variëren. En dit vegetarisch recept van courgette spaghetti uit de oven is er een van. Past binnen een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarme maaltijd. En kan ook als bijgerecht of lunch dienen!

Enkele ditjes en datjes over courgette

Courgette wordt ook wel ‘mergpompoen’ genoemd. Dit komt doordat het franse woord voor merg ‘courge’ is. Ze zijn familie van de komkommer. En ze groeien in Nederland goed buiten vanaf half juni. Ze hebben van zichzelf niet heel veel smaak en worden op allerlei manieren gegeten. Denk aan rauw, gekookt, gebakken of gegrild. Daarnaast zitten er in courgettes erg weinig calorieën (27 calorieën per 100 gr courgette) en erg weinig koolhydraten (slechts 4,5 gr per 100 gr courgette). Ook is het leuk te weten dat er in 100 gr courgette, 1,1 gr vezels zitten en ze veel mineralen bevatten. Dus niet verkeerd om deze groenten eens te gebruiken ter vervanging van de gewone pasta’s die van tarwebloem zijn gemaakt. En daardoor past dit recept goed in een koolhydraat-beperkt of -arm dieet.

Personen:

4

Bereidingstijd:

40 minuten

Ingrediënten:

  • 3            Courgettes (groen)
  • 1            Ui (gesnipperd)
  • 2 tenen Knoflook (gesnipperd)
  • 0,5-1      Rode peper (gesnipperd)
  • 500 ml.  Tomaten saus (zelfgemaakt)
  • 1             Mozzerella (buffel)
  •                Verse bascilicum (handvol)
  •                Olijfolie (naar smaak)
  •                Zwarte peper (naar smaak)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  • Draai met een spirelli-snijder de courgette in slierten en leg deze in een schaal.
  • Strooi er een beetje zout over, zodat het vocht er al wat uit loopt.
  • Druk het vocht er dan zoveel mogelijk uit en leg de courgette zo droog mogelijk in een ovenschaal.
  • Haal de pitjes uit de rode peper.
  • Hak de ui, knoflook en pepertjes in kleine stukjes en fruit deze in een el olijfolie.
  • Maak de tomaten schoon, kerf ze in en leg ze in kokend water.
  • Trek daarna de velletjes van de tomaten en pureer het tomatenvlees met de staafmixer.
  • Voeg de tomatensaus toe aan de ui, knoflook en rode peper.
  • Schenk de saus over de courgette- slierten en meng alles door elkaar.
  • Leg de mozzarella in plakken verdeeld hier overheen.
  • Zet 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  • Bestrooi met basilicum.

Tip:

  • Courgette slierten kunnen ook met knoflook en ui in de olijfolie in een pan worden gebakken en is heerlijk als vervanging van ‘traditionele pasta’ met allerlei sauzen te combineren.
  • Wissel af door groene kruiden toe te voegen en te bestrooien met geraspte kaas (parmezaan).

Misschien is dit recept ook interessant?

Paprika aubergine spread.

Lees verder

050117

Ook interessant?

Share This