Een frisse salade van kip met wortel, witte kool en citrusfruit

Deze magere, frisse en koolhydraatarme salade van kip met wortel, witte kool en citrusfruit, kan zowel als hoofdgerecht of lunch gegeten worden. Het is een hele lekkere combinatie van gezonde rauwkost, magere, gegrilde kip en citrusvruchten. Citrusvruchten zitten boordevol vitamine C en geven een frisse smaak aan de groenten. Hoe zit het met de voedingswaarden van kip?

Enkele ditjes en datjes over kip

We eten in Nederland regelmatig een stukje kip bij de maaltijd en dat is te begrijpen. Want kip kan een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Waarom? Omdat het vlees van kip veel eiwitten, vitamines en mineralen bevat. Natuurlijk hoef je geen vlees te eten, maar als je hier toch voor kiest is kip geen slechte keuze. Wij eten voornamelijk de kippen van de rassen Cobb en Ross. De Cobb en Ross rassen zijn niet voor niets zo populair. Dit komt omdat ze zo ontzettend snel groeien. Na 6 weken wordt deze kip al geslacht. Dus eigenlijk kun je niet echt van kippenvlees spreken, maar van kuikenvlees. Waar komen deze kuikens dan vandaan?

Enkele ditjes en datjes over de herkomst van kip

Bijna iedereen die in Nederland woont, weet dat we hier een hele grote kippen industrie hebben. Daarom wordt er ook veel vlees vanuit Nederland naar andere Europese landen geëxporteerd. Aan de andere kant importeert Nederland ook veel kippenvlees. Waarvoor wordt dit vlees dan gebruikt en komt het vandaan? Tweederde deel komt vanuit de Europese Unie en eenderde deel komt voornamelijk uit Brazilië en Thailand. Kip uit Brazilië is voornamelijk bestemd voor de horeca en de vleesverwerkende industrie. Hoezo? Omdat hier met name schnitzels, saté en ander geprepareerde producten van worden gemaakt. Maar het vlees uit Thailand wordt voornamelijk in kant- en klaarmaaltijden gebruikt. Waarom? Zij leveren het vlees voornamelijk gekookt en/of gezouten aan. Misschien is dit toch iets om over na te denken, voordat je kip gaat kopen. Want een bewuste keuze van de consument draagt uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van een gezonde voedingsindustrie.

Personen:

6

Bereidingstijd:

25 minuten

Ingrediënten:

  • 6            Kipfilets (zonder vel)
  • 4            Sinaasappels (geschild, witte vel verwijderd en in losse parten)
  • 2            Limoenen ((geschild, witte vel verwijderd en in losse parten)
  • 300 gr    Witte kool (fijngesneden)
  • 300 gr    Wortels (geschild en fijngesneden)
  • 2            Lente-uien (in dunne ringen gesneden)
  • 2            Stengels bleekselderij (in dunne ringen gesneden)
  • 2 el.       Dragon (fijngehakt)
  • 3 el.       Honing
  • 4 el.       Olijfolie (extra virgin)
  • 1 tl.        Mosterd
  •               Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Leg de kipfilets onder een voorverwarmde grill.
  • En gril in 5 minuten de kip aan beide zijden gaar (goudbruin).
  • Laat de kipfilets rustig afkoelen.
  • Schil nu 2 sinaasappels en 2 limoenen.
  • Verwijder hiervan de witte schil.
  • Snijd de parten los en zet ze apart.
  • Rasp de schil van een derde sinaasappel in een kom.
  • Pers deze sinaasappel en roer de mosterd, 1 tl. honing, olie, peper en zout er doorheen.
  • Meng de fijngesneden kool, wortels, lente-uien en selderij door deze dressing.
  • Even 10 minuten laten staan.
  • Dan de rest van de honing mengen met de dragon en het sap van de 4e sinaasappel.
  • Schep daarna de parten sinaasappels en limoenen door elkaar en met de honing, sinaasappel, dragon dressing.
  • Roer de in stukken gesneden kipfilets door de parten sinaasappels en limoen met de dressing.
  • Verdeel de groenten over de borden en voeg de stukjes kip met citrusvruchten toe.

Tip:

  • In plaats van dragon is dit recept ook heel lekker met dille.
  • Of als je een Oosters effect wilt nastreven, kun je koriander gebruiken en de kip met sojasaus marineren.
  • Daarnaast is het eenvoudig om meer pittigheid te krijgen door een rode peper en wat knoflook toe te voegen.

Misschien is dit ook interessant om te lezen

Boeren en ontwerpers ontmoeten elkaar tijdens de DDW

Lees verder
040417