Soep van rode biet en witte kool?

Kun je echt soep maken van rode biet en witte kool? Het antwoord is natuurlijk ja. Maar dat is niet alles. Dit recept is zelfs erg lekker en voedzaam! Niet iedereen vindt de smaak van gekookte bieten lekker. In combinatie met bijvoorbeeld deze witte kool en kruiden is het misschien toch de moeite waard om het nog eens proberen.

Enkele ditjes en datjes over witte kool

Witte kool is rijk aan vitamine C en K, kalium en calcium en zit vol vezels. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in omega-3. Ook deze zit in witte kool, net als antibacteriële zwavel.  En de witte kool bevat in tegenstelling tot veel andere kolen, vrijwel geen nitraat.

Enkele ditjes en datjes over bietjes

Misschien wist u het al, maar misschien ook niet. Er zijn verschillende seizoensbieten. Er zijn rode zomerbieten en rode winterbieten! Door de verschillende eigenschappen heeft de zomerbiet minder kooktijd nodig. Bieten bevatten weinig calorieën en ze bevatten veel foliumzuur, vitamines en mangaan en veel vezels en eiwitten.

Personen:

4-6

Bereidingstijd:

20 minuten

Ingrediënten:

  •  2 el       Olijfolie
  • 1            Middelgrote ui (fijngesneden)
  • 1            Teen knoflook (fijngehakt)
  • 450 gr.  Rode rauwe biet (in blokjes)
  • 300 gr.  Witte kool (geschaafd)
  • 1 tl .       Karwijzaad
  • 1,5 l.      Groentebouillon
  • 2 el.       Appelazijn
  • 1 el.       Lijnzaadolie
  •               Bieslook (naar smaak)

Bereiding:

  • Verhit de olie in de pan en smoor de ui en knoflook in 5 minuten.
  • Voeg de bieten en de karwijzaad toe en smoor weer zo’n 2 minuten op laag vuur.
  • Schenk de bouillon in de pan en laat de bieten op een laag vuur gaar worden.
  • Roer de azijn door de bieten en pureer de soep met een staafmixer glad.
  • Voeg de lijnzaadolie toe en strooi de kool eroverheen.
  • Sluit de pan en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken to de kool knapperig gaar is.
  • Serveer met bieslook.

Tip:

  • Het is ook lekker om deze soep met een plak zuurdesembrood te eten.
  • Vervang de karwijzaad eens door sesamzaad en de lijnzaadolie door sesamolie.
  • Verse knoflook of knoflookpoeder toevoegen geeft een extra pittigheid.
  • Misschien mis je een romige smaak? Voeg dan wat kookroom toe.

Misschien is dit recept ook interessant?

Romige bloemkoolsoep

Lees verder

060217

Ook interessant?

Share This