Van koolhydraten wordt je dik en val je niet af?

Het antwoord hierop is zowel ja als nee! Want het wel of niet zwaarder worden heeft te maken met je energiebalans. En het maakt niet uit of je deze energie binnenkrijgt via suikers, vetten of eiwitten. Als je teveel aan calorieën binnen krijgt, dan moeten ze door het lichaam verbruikt worden om op gezond gewicht te blijven.

Wat zijn koolhydraten?

Dit zijn simpelweg zetmeel en suikers. Ze zitten in bijna alles wat je eet en je lichaam zet ze om in bloedsuikers. Je darmen zetten koolhydraten om in glucose. Dat komt in je bloed als bloedsuiker. Iedereen heeft ze nodig om te leven, maar het is wel belangrijk dat je daarbij let op wat voor soort koolhydraten en hoeveel je hiervan eet.

Hoeveel mag ik hiervan eten?

Hiervoor kun je de richtlijnen van de Schijf van Vijf gebruiken als je geen diabetes hebt. En het heeft ook te maken met je gewicht, je activiteiten op een dag en eventuele medijngebruik. Het zijn vooral de kilocaloriën die tellen. Er is dus geen reden waarom je niet zou kunnen afvallen terwijl je toch (wat) suikers of koolhydraten inneemt. Maar het gaat om de goede verhoudingen. En……

Verschillen in soorten koolhydraten: snelle en langzame

Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Dit betekent dat sommige koolhydraten sneller worden omgezet tot bloedsuiker dan andere. Het is beter als je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Hoe langzamer, des te beter het is. Het is niet gezond om veel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te hebben.

Verschillen in stofwisseling

Er zijn ook wel kleine verschillen in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, en de daarop volgende hormoonreactie bij de inname ervan; namelijk in de hoeveelheid en in de snelheid van opslag van overgebleven energie. Niet iedereen heeft dezelfde stofwisseling.

Zijn koolhydraten dan goed?

Je lichaam heeft energie nodig en koolhydraten leveren energie. Dus je hebt ze echt nodig. De Gezondheidsraad adviseert om 40-70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen zijn de verhoudingen anders. Kies wel zoveel mogelijk voor de langzame koolhydraten. Als je hierbij hulp nodig hebt kun je natuurlijk ook altijd bij een gewichtscoach of dietist terecht. En natuurlijk kun je het ook aan de arts vragen!

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Artsen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van leefstijl-gerichte aandoeningen.

Lees verder

 

 

17.1.1.1