Viscurry: Smaakvolle kabeljauwfilet met kerrie
Deze smaakvolle kabeljauwfilet met kerrie,wordt zelfs vaak door kinderen gewaardeerd. Bovendien is het leuk om kinderen al vroeg met deze smaken in aanraking te laten komen. Want ze vinden deze smaken vaak lekkerder dan ouders van tevoren verwachten. Misschien is dit recept in combinatie met rijst of noodels of spaghetti van courgette voor kinderen nog aantrekkelijker!
Enkele ditjes en datjes over kabeljauw
De kabeljauw komt zowel in de Atlantische Oceaan alsook de Noordzee voor. Wist je dat een kabeljauw gemiddeld 80-90 cm. lang is? En ze zelfs tot zo’n 150 cm. lang kunnen worden? Ze voeden zich voornamelijk met kreeftjes, krabben, garnalen, mosselen en visjes? In Nederland wordt de kabeljauw graag gegeten. Een gepaneerde en gefrituurde kabeljauw in Nederland, wordt gebakken kibbeling genoemd. Hoe zit het nu met de visvangst? Eigenlijk gebeurd deze al eeuwenlang hetzelfde. Alleen het opsporen gebeurd met moderne technologie. Dus kabeljauw wordt nog steeds met sleepnetten, haringnetten, beugel- en handlijnen met haken gevangen. Gelukkig worden er tegenwoordig quota gebruikt om de visstand op peil te houden.
Enkele ditjes en datjes over de voedzaamheid van kabeljauw
Hoe zit het dan met de voedzaamheid van kabeljauw? Ze wordt tot een magere vis gerekend die een aantal goede mineralen heeft, zoals jodium en selenium. Bovendien zit er in deze vis ook vitamine B3 en B12. Deze laatste draagt bij aan een goed vaatstelsel. Zoals andere vissen bevat kabeljauw ook veel eiwit en kwik. Maar kabeljauw bevat gemiddeld niet meer kwik dan dat er in een andere vis zit. Hierdoor kan een volwassene zonder problemen kabeljauw in gewone hoeveelheden consumeren. Alleen voor zwangere vrouwen, zuigelingen, foetussen en jonge kinderen is deze kwik schadelijk.
Personen:
4
Bereidingstijd:
20 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr Kabeljauw of andere witte vis
- 1 Citroen sap en rasp
- 300 ml Kokosmelk
- Scheutje olie om in te bakken
- 1 tl Kurkuma
- 1 tl Kerriepoeder
- 1 Stukje verse gember (geraspt)
- 1 Teentje geperste knoflook
- 1 Handje verse koriander (fijngesneden) voor de liefhebber
- Eventueel een beetje rode of zwarte peper naar smaak toevoegen
Bereiding:
- Verhit de olie in een pan of wok.
- Voeg daarna de kruiden, gember, kokosmelk en knoflook hieraan toe en breng aan de kook.
- Leg de stukken vis in de pan en laat 5 minuten koken.
- Schenk de sap over de vis en voeg het rasp en de citroen toe.
- Schep op het bord (eventueel over de rijst of noodels) en versier (eventueel) met de koriander
Tip:
- Vervang de kabeljauw eens door schaal- of schelpdieren om een andere smaak.
- Het is ook lekker om in plaats van koriander, krulpeterselie of dille te gebruiken.
Misschien is dit recept ook interessant?
Budgetgerecht: macaroni met champignons in roomsaus