Voeding helpt veel beter dan medicijnen bij diabetes type 2?

Dit is de stellige overtuiging van prof. dr. Hanno Pijl. Hij is internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij pleit voor het aanpakken van de leefstijl, omdat hij weet hoe belangrijk de leefstijl bij diabetes type 2 is.  “Een ongezonde leefstijl in combinatie met een genetische aanleg, veroorzaakt deze ziekte”, zegt hij in dit artikel.

Aanpak van de behandeling van diabetes 2

De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de richtlijn leefstijl-interventie moeten zijn. In plaats van meteen een behandeling met medicijnen op te zetten, zou er dus naar een gezonde manier van leven gekeken moeten worden. Maar in de praktijk grijpen de artsen meteen naar medicijnen. Dit heeft te maken met het feit dat artsen het te druk hebben en overbelast zijn. Daarom grijpen ze als eerste naar medicijnen. Dat vindt hij wel begrijpelijk, maar dat vindt Hanno Pijl niet wenselijk.

Koolhydraatbeperking beter dan vetbeperking

Wat kunnen mensen zelf dan al doen? Een belangrijk advies is dan ook om snelle suikers uit frisdrank, vruchtensap, snoep, koek en snacks te vermijden. Zo voorkom je pieken in het bloedglucosegehalte. Daarnaast is het advies om de zetmeelrijke producten zoveel mogelijk te beperken en te kiezen voor de volkoren varianten. Daarmee kan al veel winst behaald worden.

Eten mag vetrijk zijn

Misschien klinkt het nog wat vreemd, maar eten mag vetrijk zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk om dan de juiste vetten te kiezen. Vette vis en noten zijn gunstig en volle yoghurt en kwark lijken zelfs te beschermen tegen diabetes type 2. Zelf als mensen al overgewicht hebben!

Samenvatting

Dit is een korte samenvatting uit een interview met Hanno Pijl. Misschien heeft het uw interesse gewekt en kunt u op internet meer over dit onderwerp lezen.

Misschien vind u dit ook interessant om te lezen?

Wat is er nieuw aan de Schijf van Vijf 2016?

Lees verder

17.4.1.2
Tay J et al (2015) Comparison of low and high carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a randomized trial